جشنواره ۵۰٪ تخفیف فرانش به مدت محدود

جشنواره ۵۰٪ تخفیف فرانش محدود

0 روز 0 ساعت 0 دقیقه 0 ثانیه

شروع یادگیری

آموزش رایگان تولید محتوا به صورت گام به گام برای تولید محتوای سودآور

آموزش کامل تولید محتوا برای سایت + سئو و تحقیق کلمات کلیدی

اولین مقاله‌ای که نوشتم، برای وب سایت خودم بود. به صورت خودآموز و بدون هرگونه آموزش تولید محتوا حرفه‌ای. جمله‌ی زیر هم که در یکی از مقالات خوانده بودم، ملکه‌ی ذهنم شده بود و طبق همان تولید محتوا می‌کردم.

“گوگل با کیفیتِ مقاله کار دارد، اگر برای مخاطب بنویسی حتما نتیجه می‌گیری”

اما الان که یک کارشناس تولید محتوا هستم، می‌دانم این جمله هم درست است و هم غلط! ورود به دنیای اینترنت آسان است اما ماندن در آن، نیاز به آموزش تولید محتوا دارد، چون هر محتوایی به دست مخاطب نمی‌رسد.

هدف من هم در این مقاله: آموزش گام به گام تولید محتوا در دل یک فرایند و استراتژی است تا از اول بدانید تولیدِ چه محتوایی به شما کمک می‌کند و چطور باید آن را ایجاد کرده و به دست مخاطب برسانید.

 

مباحث اصلی مطرح شده در این مقاله:

  • آموزش گام به گام تولید محتوا (نقشه راه)
  • نحوه هدف‌گذاری برای بازاریابی محتوایی
  • شاخص کلیدی عملکرد KPI چیست؟ (+ نمونه KPI برای محتوا)
  • نحوه ترسیم نقشه سفر مشتری (+ مثال)
  • آموزش اصول سئو و رتبه گرفتن در گوگل
  • تحقیق کلمات کلیدی (آموزش ابزارهای رایگان)
  • و…

 

پس در این راهنمای جامع همراه فرانش باشید تا بتوانید برای تولید محتوای سایت خود، برنامه‌ریزی کنید.

شما می‌توانید سرفصل مدنظر خود برای یادگیری را از فهرست محتوای این مقاله انتخاب کنید تا به قسمت مربوطه هدایت شوید.

ضرورت تولید محتوا چیست؟

برای آگاهی از اهمیت آموزش تولید محتوا در کسب و کار فقط کافیست به تعداد گوشی‌های همراهی که در دست آدم‌ها می‌بینید و نحوه رفتار آنلاین آن‌ها توجه کنید. اطرافیان پیر و جوان شما که وقت خود را در سایت‌ها یا سوشال مدیا می‌گذرانند و چه قدر هم از این کار لذت می‌برند. به این ترتیب متوجه خواهید شد که اهمیت تولید محتوا در شبکه های اجتماعی یا برای سایت های اینترنتی چقدر زیاد شده است.

فاصله همه با دنیای اینترنت واقعا کم شده و شما نمی‌توانید برای ادامه حیات کسب و کارتان در اینترنت، از آموزش تولید محتوا غافل شوید. شما با تولید محتوا می‌توانید کاری کنید تا مردم درباره محصولات، خدمات و شرکت شما صحبت کنند. با این کار مشتری‌ها شما را پیدا می‌کنند و می‌توانید با آن‌ها تعامل کنید.

 

آموزش تولید محتوا با یک نقشه راه

برای آموزش تولید محتوا به نحوی که قادر باشید صفر تا صد ساخت یک محتوای هدفمند را طی کنید، به نقشه راه تولید محتوا نیاز دارید. به کمک اینفوگرافی زیر که فرایند تولید محتوا را به شما نشان می‌دهد، می‌توانید مرحله به مرحله پیش بروید تا هم چیزی را از قلم نیاندازید و هم از نتیجه بخش بودن محتوای خود مطمئن شوید. در اینفوگرافی زیر مراحل تولید محتوا به ترتیب نشان داده شده است که در ادامه هر بخش را به طور کامل توضیح خواهیم داد.

مراحل و فرایند تولید محتوا
با طی فرایند تولید محتوا که 10 مرحله فوق است، می‌توانید از موفقیت محتوا مطمئن باشید.

1. تدوین استراتژی محتوا

مرحله اول در فرایند تولید محتوا، تدوین استراتژی محتوا است. در این مرحلۀ بسیار مهم، مشخص می‌شود که شرکت شما دقیقا قصد دارد، با محتوا چه کارهایی انجام دهد و به چه نتیجه‌ای برسد؟ این استراتژی محتوا است که به شما می‌گوید چگونه از بازاریابی محتوایی استفاده کنید، چه محتوایی ایجاد کنید و چگونه به دست مخاطب برسانید تا در نهایت آن محتوا باعث جذب، حفظ و تبدیل مخاطب به مشتری شود. 

یک اشتباه اساسی: بسیاری از افراد این مرحله را که مهمترین فاکتور در موفقیت محتوا است نادیده گرفته و مستقیما به سراغ تولید محتوا می‌روند. اما تفاوت تولید محتوا با استراتژی و بدون استراتژی، تفاوت میان پرتاب تیر در تاریکی و تیر به سمت سیبل است.

انتخاب با شماست!

مراحل استراتژی محتوا چگونه است؟ 

تدوین استراتژی محتوا در 7 مرحله زیر به ترتیب صورت می‌گیرد که هر کدام را مفصلا توضیح داده‌ایم:

مراحل استراتژی محتوا 7 قدم دارد
استراتژی محتوا با 7 مرحله فوق، به نحوه استفاده از محتوا برای سوددهی بیشتر کسب و کار شما، جهت می‌دهد.

 

۱. هدف بازاریابی محتوا را مشخص کنید

شما باید هدف خود را از بازاریابی محتوا، تعیین کنید. اهدافی مثل افزایش ترافیک ورودی به سایت، اضافه شدن به لیست ایمیلی، افزایش فروش، بالا رفتن اشتراک گذاری محتواها و… . در واقع پیش از اینکه اقدام به تولید محتوا کنید، باید بدانید چرا این محتوا تولید می‌شود و قرار است شما را به چه نتیجه‌ای برساند تا جهت‌گیری شما مشخص شود. در غیر این صورت نمی‌توانید از بین انواع مختلف محتوا، انتخاب درستی داشته باشید.

نکته مهم: اهداف شما از بازاریابی محتوا باید در راستای اهداف مارکتینگ کلیِ شرکت باشد، که آن هم برگرفته از اهداف خودِ شرکت است.

 

چون بازاریابی محتوایی زیر مجموعه بازاریابی درونگرا است، بهتر است برای آموزش بیشتر مقاله زیر را مطالعه کنید:

بازاریابی درون گرا یا ربایشی چیست؟ (+ 6 راهکار کاربردی)

 

تعیین اهداف بازاریابی با رویکرد smart

هدف‌گذاری باید به شکلی باشد که بتوان به آن رسید. یعنی خودِ هدف‌گذاری باید درست انجام شود. برای این منظور می‌توانید از متد هدف‌گذاری معروف SMART استفاده کنید. متد اسمارت می‌گوید که یک هدف باید 5 فاکتور زیر را داشته باشد:

  1. Specific مشخص، واضح و دقیق باشد
  2. Measurable قابل اندازه‌گیری باشد
  3. Achievable قابل دستیابی باشد
  4. Relevant مرتبط با خواسته‌ها و اهداف کلی باشد
  5. Timely زمان دار باشد
نمونه هدف ‌گذاری اسمارت

یک نمونه از هدف گذاری اسمارت برای بازاریابی محتوا می‌تواند این مورد باشد: رشد ترافیک ارگانیکِ سایت به بلاگ تا ۲۵ درصد و در سه ماهه آینده

نکته مهم: بعد از اینکه شما هدف را مشخص کردید هر محتوایی که تولید می‌کنید، باید در راستای رسیدن به این اهداف باشد. پس به طور خلاصه، محتوا را بی‌هدف تولید نکنید.

 

 برای اینکه یک کارشناس محتوای حرفه‌ای شوید، مقاله زیر را مطالعه کنید:

بازاریابی محتوایی به زبان ساده و طراحی استراتژی آن

2. طراحی پرسونای مشتری

پرسونا یک انسان فرضی است که نماینده مجموعه­‌ای از ترجیحات، نیازها، خواسته‌­ها، دغدغه‌ها و ویژگی‌های رفتاریِ مخاطب یا مشتری فرضی شما به حساب می‌آید.

پس از اینکه ارتباط روشنی با هدف تولید محتوا برقرار کردید، قدم بعدی در تدوین استراتژی محتوا این است که بفهمید دقیقاً چه کسی قصد دیدن، شنیدن یا خواندن محتوای شما را دارد. چون محتوای موثر در خلاء و با لیستی از موضوعاتی که شخصاً می‌خواهید در مورد آن بنویسید یا صحبت کنید، تولید نمی‌شود. بلکه با استفاده توسط مخاطب و گرفتن بازخورد از او تولید می‌شود. پس شما باید مخاطب را بشناسید تا بتوانید در مورد پر تکرارترین سوالاتش، محتوا تولید کنید.

این همان چیزی است که با طراحی پرسونای مخاطب، به آن می‌رسید. یعنی به شما ایده می‌دهد که چگونه با مخاطب خود ارتباط برقرار کنید.

چگونه پرسونا بنویسیم؟
در طراحی پرسونا باید از موانع، نقاط درد، چالش‌ها، ترس‌ها و آرزوهای مخاطب خود آگاه باشید. با اینکه این موارد می‌تواند در مخاطبان شما متفاوت باشد، اما باید آن مواردی که 2 ویژگی زیر دارند را انتخاب کنید:
  • در بیشتر مخاطبان شما صدق کند.
  • به کسب و کار شما مرتبط است و می‌توانید ضمن حلِ آن، به سود برسید.

 

پرسونا چیست؟ چگونه آن را طراحی کنیم؟ با مثال

 

2 روش برای جمع آوری اطلاعات در طراحی پرسونا مخاطب
  1. تحلیل محتوای رقبا و پی بردن پرسونای مخاطبی که با شما مشترک است
  2. انجام مصاحبه تلفنی/حضوری، پرسشنامه و نظرسنجی آنلاین/آفلاین با مخاطب‌ها
در این قسمت از آموزش تولید محتوا، شما دیگر به یک تصویر واضح از کسی که می‌خواهید بازاریابی کنید، می‌رسید.
پرسونا باید شامل چه چیزهایی باشد؟
  • اطلاعات جمعیت شناختی (Demographics)

مهمترین موارد شامل: سن، جنسیت، موقعیت شغلی و میزان درامد. به عنوان مثال: مدیران 30-45 ساله یا جوانان 20 ساله و دانشجویی که دنبال کار می‌گردند.

  • اطلاعات روانشناختی (Psychographics)
مهمترین موارد شامل: نیازها، ترس‌ها، موانع، علایق و دغدغه. به عنوان مثال: فردی که به برنامه نویسی علاقه دارد اما نمی‌تواند یک آموزش ساده و گام به گام بیابد.
چگونه محتوای شما نه تنها متناسب است، بلکه توسط این شخص پیدا و شناخته می شود؟
  • اطلاعات در مورد حضور دیجیتالی

مهمترین موارد شامل: در کدام پلتفرم‌ها، شبکه‌های اجتماعی و فضاهای اینترنتی (گوگل، اینستاگرام، تلگرام، توئیتر و…) بیشتر حضور دارند؟ چقدر در اینترنت زمان صرف می‌کنند؟ چه نوع محتوایی را راحت‌تر استفاده می‌کنند: پادکست، مقاله و…؟

آیا هر کسب و کاری فقط یک پرسونا دارد؟

خیر. کسب و کارها بنا بر مقیاس و ماهیتشان می­‌توانند چند پرسونای اصلی داشته باشند و همه آن­‌ها را پوشش دهند. 3-5 پرسونای اصلی عدد مناسبی برای اغلب کسب و کارها است.

نکته بسیار مهم: پرسوناها دائمی نیستند. پس فراموش نکنید که باید همواره رفتار مخاطب را بررسی کنید و در پرسونا تغییرات لازم را اعمال کنید.

 

قالب پرسونا آماده با برنامه آنلاین MakeMyPersona
برنامه MakeMyPersona یک ابزار بسیار مفید آنلاین است که شما را در فرایند طراحی پرسونا راهنمایی می‌کند. در واقع این برنامه با سوال‌هایی که می‌پرسد به شما کمک می‌کند تا اطلاعات پرسونای خود را در یک قالب و تمپلیت گرداوری کنید. به این ترتیب شما یک پرسونای شسته رفته خواهید داشت که هر زمان بخواهید، می‌توانید در تولید محتوا به آن سر بزنید.
۳. ترسیم نقشه سفر مشتری
نقشه سفر خرید مشتری (Customer Journey)، مسیری است که یک مشتری گام به گام در ارتباط با یک شرکت طی می‌کند و نهایتا این مسیر منجربه اقدامی مثل خرید می‌شود.
برای توضیح بهتر سفر مشتری به مثال زیر توجه کنید:
وقتی سردرد می‌گیرید، احتمالا اولین کاری که انجام می‌دهید این است که علت سردرد خود را پیدا کنید. دلیلش شاید کمبود آب بدن یا سرماخوردگی باشد. بعد از اینکه مشکل را تشخیص دادید، به سراغ راه حل می‌روید و از بین راه‌حل‌های موجود تصمیم می‌گیرید که کدام را انتخاب کنید. مثلاً مقداری آب بنوشید یا دارو مصرف ‌کنید. مسیری که از برخورد با یک مساله و پیدا کردن راه حل و اقدام به استفاده از آن طی کردید شبیه به سفر مشتری در هنگام خرید است.
مراحل نقشه سفر مشتری چگونه است؟
نقشه سفر مشتری به طور کلی از 3 مرحله آگاهی از مساله (Awareness)، بررسی کردن (Consideration) و نهایتا تصمیم‌گیری (Decision) تشکیل می‌گردد. هر کدام از مشتری‌های شما ممکن است در مرحله‌های مختلفی از سفرشان، با شما برخورد کنند. پس خیلی مهم است که شما برای هر کدام از این مرحله‌ها، محتوای مناسبی داشته باشید تا به این ترتیب مشتری را از هر مرحله‌ای که هست، به سمت خود جذب کنید.
با آموزش تولید محتوا برای هر کدام از مراحل نقشه سفر مشتری، شما مطمئن می‌شوید که هیچ بازدیدکننده‌ای را از دست نمی‌دهید و هر فردی که به سایت شما می‌آید می‌تواند اطلاعات مفید و مرتبطی را دریافت ‌کند.
3 مرحله مهم در نقشه سفر مشتری
3 مرحله مهم در نقشه سفر مشتری که باید برای هر کدام، تولید محتوا کنید.
نمونه نقشه سفر مشتری

در دیاگرام زیر یک نمونه نقشه سفر مشتری را ملاحظه می‌فرمایید:

یک نمونه نقشه سفر مشتری برای سایت فرانش
یک نمونه نقشه سفر مشتری برای سایت فرانش
چه محتوایی برای هر مرحله از سفر خرید مشتری مناسب است؟
شما باید متناسب با هر کدام از مراحل سفر خرید مشتری، یک محتوا در قالب مناسب ارائه دهید. به عنوان مثال بازدیدکننده جدیدی که در مرحله آگاهی است، نمی‌خواهد که نسخه آزمایشی محصول شما را امتحان کند. بلکه در این مرحله او می‌خواهد یک پست وبلاگ بخواند تا به او در درک بهتر مشکلش کمک کند. همچنین یک مشتری در مرحله تصمیم‌گیری و اقدام، به جای یک پست وبلاگ، مشاوره در مورد محصول و استفاده از نسخه دمو و آزمایشی را ترجیح خواهد داد. چون در این مرحله می‌خواهد بداند آیا محصول شما راه حل مناسب را ارائه می‌دهد یا نه.
پس به طور کلی:
در مرحله آگاهی (Awareness): پست‌های بلاگ، چک لیست، نکات آموزشی، اینفوگرافی، کتاب الکترونیکی، نظرسنجی و…
در مرحله بررسی (Consideration): پادکست، وبینار، جداول مقایسه محصولات، راهنماهای گام به گام و…
در مرحله تصمیم‌گیری (Decision): محصول آزمایشی، نسخه آزمایشی و دمو، اشتراک رایگان، راهنمای استفاده از محصولات، مشاوره، کد تخفیف و…
پس همیشه محتوا را متناسب با مرحله‌ای که مخاطب در آن قرار دارد، تولید کنید.
4. بررسی محتواهای موجود
اگر پیش از این محتواهایی را تولید کرده‌اید، باید آن‌ها را بررسی کنید حتی اگر بدون استراتژی و هدف آن‌ها را نوشته باشید. چون ممکن است محتواهای قبلی شما هم به درد بخورد و با استراتژی جدید شما سازگار باشد.
پس طبق روش زیر به بررسی محتواهای موجود بپردازید:
نحوه بررسی محتوای موجود
  1. عنوان همه محتواهای منتشر شده را در یک گوگل شیت جمع‌آوری کنید.
  2. برای هر کدام از موارد روبه‌رو یک ستون تعریف کنید: عبارت کلیدی هدف، پرسونا، مرحله‌ای که مخاطب در سفر خرید مشتری قرار دارد، قالب محتوا (متنی، ویدیوی و…)، موضوع اصلی، سنجه‌های عملکرد kpi (مثل میزان بازدید از صفحه، میزان اشتراک گذاری و…) و ستون وضعیت
  3. ستون‌ها را برای هر محتوا پر کنید.
  4. در ستونِ وضعیت، برای هر محتوا بنویسید که در کدام یک از این حالت‌ها است: درست و خوب عمل می‌کند – نیازمند بهبود – نیازمند بازنویسی – نیازمند ادغام با محتوای دیگر.
اگر چه ممکن است بررسی محتواهای موجود خسته کننده به نظر برسد، اما تمام کارهایی که شما انجام داده‌اید حتما می‌تواند نقشی در بازاریابی محتوایی شما ایفا کند. با این کار شما می‌توانید خلأهایی که در سفر مشتری و نیازهای پرسونا است را ببینید و با محتوای مناسب پر کنید.
5. تعریف شاخص های کلیدی عملکرد (KPI)

شاخص کلیدی عملکرد (KPI – Key Performance Indicator) معیار و شاخصی است که عملکرد یک کسب و کار یا سازمان را در رسیدن به اهدافش می‌سنجد. به زبان ساده‌تر، سنجه‌هایی است که با اندازه‌گیری آن‌ها، میزان خوب بودنِ عملکرد یک شرکت مشخص می‌شود.

شما هم در آموزش تولید محتوا برای اینکه بدانید هر محتوایی که تولید کرده‌اید چقدر به موفقیت رسیده، باید با مفهوم KPI آشنا شده و از آن استفاده کنید. به این ترتیب می‌توانید عملکرد محتوا را ارزیابی کنید.

 

KPI چیست

Kpi تولید محتوا

مهم‌ترین Kpi تولید محتوا برای سایت و شبکه‌های اجتماعی را ملاحظه می‌کنید که می‌توانید از آن‌ها برای موفقیت محتوای خود کمک بگیرید:

  • شاخص کلیدی عملکرد برای وب سایت
  1. ترافیک به ازای هر صفحه
  2. نرخ پرش (Bounce Rate)
  3. زمان صرف شده در صفحه (Time on page)
  4. رتبه بندی کلیدواژه Keyword Ranking
  5. کامنت در وب سایت
  6. عضو شدن در سایت
  7. پر کردن یک فرم
  8. میزان ورود به صفحه فروش و…
  • شاخص کلیدی عملکرد برای شبکه های اجتماعی
  1. تعداد فالوورها
  2. تعداد لایک
  3. کامنت‌ها
  4. اشتراک گذاری و…
6. انتخاب قالب محتوایی صحیح
برای هر پرسونای مخاطب و با توجه به اینکه در کدام مرحله از سفر خرید مشتری قرار دارد، باید یک قالب محتوایی صحیح انتخاب شود. باید توجه داشته باشید که محتوا برای مخاطب تولید می‌شود پس باید در فُرمتی که برایش راحت‌تر و لذت‌بخش‌تر است تولید شود.
قالب محتوایی که شما انتخاب می‌کنید ممکن است یک پست بلاگ، ویدیو، محتوای اسلایدی، اینفوگرافی، ای‌بوک، پادکست یا هر چیز دیگری باشد که ذهن خلاق شما می‌تواند تصور کند.
چگونه قالب مناسب برای محتوا را تشخیص دهیم؟
به 5 سوال زیر پاسخ دهید تا راهنمای شما در انتخاب قالب محتوایی مناسب باشد:
  1. این محتوا برای کدام سطح و مرحله از سفر مشتری است؟
  2. آیا این محتوا توسط مخاطب شما آسان استفاده و دیده می‌شود؟
  3. مخاطب و پرسونای شما به صورت آنلاین، بیشترِ وقت خود را کجا می‌گذراند؟
  4. خود شما، کدام قالب محتوایی را می‌توانید به طور مستمر تولید کنید؟
  5. آیا می‌توانید این محتوا را با کیفیت بالا و در سطح رقابتی تولید کنید؟
البته توجه کنید که قرار نیست خود را فقط به یک فرمت محتوایی محدود کنید. اما شما باید قادر باشید که در هر فرمتی که تولید محتوا کردید، آن را به صورت متداول و با سرعت مشخص و نرمالی ادامه دهید. مثلا وقتی اقدام به تولید پادکست می‌کنید، نمی‌توانید آن را بعد از چند اپیزود، نیمه کاره رها کنید یا نباید فاصله بین اپیزودها خیلی زیاد شود. پس با اینکه تولید پادکست یک تاکتیک عالی بازاریابی محتوا است، اما شما باید منابع، صبر و حوصله کافی برای ادامه این نوع تولید محتوا داشته باشید. در غیر این صورت بهتر است که فرضا وارد حوزه تولید محتوا در قالب وبلاگ شوید نه پادکست.
پس استمرار، در انتخابِ فرمت محتوا بسیار مهم است.
7. تعریف راه‌های توزیع و ترویج محتوا
توزیع محتوا (Content Distribution) و ترویج محتوا (Content Promotion) به معنای راه‌های رساندن محتوا به دست مخاطب و گسترش آن در کانال‌های ارتباط با مشتری و فضای وب است. توزیع محتوا و ترویج محتوا که گاهی به آن تبلیغ و توسعه محتوا هم می‌گویند، به اندازه خودِ تولید محتوا مهم است چون هیچ فایده‌ای ندارد اگر محتوای عالی ایجاد شود اما کسی آن را نبیند. پس باید سعی کنید که از هر ابزاری که در دست دارید استفاده کنید تا محتوا را به دست مخاطب برسانید. آن‌ها را به خواندن یا دیدن محتوایتان ترغیب کنید و همچنین هدایتشان کنید تا وارد صفحات آنلاین شما شوند.
نکته طلایی: برنامه توزیع و ترویج محتوای شما، باید بر اساس پرسونایتان باشد. اگر پرسونای خود را طراحی کرده باشید، می‌دانید که آن‌ها بیشترِ زمان خود را به صورت آنلاین در کجا می‌گذراند؟ چه ساعتی از روز آن پلتفرم‌های خاص را استفاده می‌کنند؟ چند وقت یک بار می‌خواهند از شما محتوا ببینند؟ آن‌ها چه نوع محتوایی دوست دارند و روی چه موضوعاتی در ایمیل، کلیک می‌کنند؟ آیا اصلا ایمیل خود را چک می‌کنند؟
راه‌های توزیع و ترویج محتوا
هر کدام از کانال‌های توزیع و ترویج محتوا که در ادامه توضیح داده شده‌اند، قواعد مختص به خود را دارند:
توزیع و ترویج محتوا در سوشال مدیا
سوشال مدیا یا همان رسانه‌های اجتماعی مانند: فیسبوک، کانال تلگرام، توییتر، اینستاگرام، یوتیوب، اسنپ چت و… همه فضاهای فوق‌العاده‌ای برای اشتراک‌گذاری و حتی تولید محتوا هستند. البته نکته بسیار مهم برای تولید و توزیع محتوا در این شبکه‌های اجتماعی؛ ویرایش محتوا متناسب با محیط آن پلتفرم است. به عنوان مثال در جایی مثل اینستاگرام باید بین اشتراک گذاری اطلاعات مفید و سرگرم کننده حتما تعادل برقرار شود.
ایمیل مارکتینگ
ایمیل مارکتینگ یکی از بهترین راه‌ها برای دستیابی به مخاطب و ترویج محتوای شما است. به این دلیل که هر کسی در لیست ایمیلیتان قرار دارد، خودش تصمیم گرفته که از شما اطلاعات و خبر کسب کند. پس شما می‌توانید از این فرصت به خوبی استفاده کنید.
همچنین اگر، محتواهای مرتبط را به لیست‌های بخش بندی شده از مشتریان بفرستید، مشتری از آنچه ارسال می‌کنید راضی‌تر می‌شود و به این ترتیب نتیجه بهتری از ایمیل مارکتینگ می‌گیرید.
انتشار مجدد و بازیافت محتوا
انتشار مجدد (Repurposing Content) و بازیافت محتوا (Recycling Content) در قالب‌های مختلف، اقدام هوشمندانه‌تری نسبت به تولید محتوای بیشتر است. چون طبیعتاً شما ترجیح می‌دهید که زمان کمتری برای تولید محتوا بگذارید و در عین حال بیشتر از آن استفاده کنید و آن را در برابر مخاطبان بیشتری قرار دهید.
به عنوان مثال یک پست بلاگ در مورد آمار بازاریابی، می‌تواند به یک اینفوگرافی عالی یا حتی یک ویدیو مفید تبدیل شود.
پس حتما به محتواهایتان از زوایای دیگری هم نگاه کنید تا قابلیت تغییر فرمت را در آن‌ها ببینید. به این ترتیب آن‌ها را در سطح گسترده‌تری به دست مخاطب می‌رسانید.
مواردی که تا اینجا ذکر شد، از جمله موارد رایگانِ ترویج و توزیع محتوا محسوب می‌شدند.

ترویج محتوا ببا هزینه و پولی
راه‌های دیگری هم برای ترویج و تبلیغ محتوای شما و رساندن آن به دست مخاطب وجود دارد که پولی هستند. یکی از آن‌ها پرداخت به ازای هر کلیک یا PPC- Pay-per-click است. این راه به شما کمک می‌کند محتوای خود را از طریق تبلیغات هدفمند در وبسایت‌های پربازدید، موتورهای جستجو و… به دست مخاطبان برسانید. در این حالت فقط اگر روی تبلیغ شما کلیک شود، هزینه پرداخت می‌کنید.
نکته طلایی: اگر می‌خواهید محتوای خود را با راه‌های پولی به دست مخاطب برسانید، حتما آن را بر اساس پرسونای خود انتخاب کنید. یعنی باید محتوا را در بسترهایی که مخاطب شما در آن‌ها حضور دارند توزیع کنید نه لزوما هر بسترِ پربازدیدی! در غیر اینصورت برای مخاطبینِ غیر هدف، پولتان را  هدر خواهید داد.

نکته طلایی: زمانی که میزان بازدید وبسایت شما کاهش پیدا کرد، یک راه مناسب استفاده از تبلیغات پولی و هدفمند است. چون مشتری‌های جدیدی را با شما آشنا می‌کند. اما نکته مهم‌تر این است که پیش از این کار حتما بخش‌های مختلف وب‌سایت شما مثل بخش تماس با ما، نحوه ثبت سفارش و…تکمیل شده باشد. تنها در این حالت است که ترویج پولی محتوا، بازدهی بالایی برای شما می‌تواند داشته باشد.

 

برای اینکه یک کارشناس محتوای حرفه‌ای شوید، مقاله زیر را مطالعه کنید:

هم‌نشری محتوا یا سیندیکیشن؛ به این معنا است که محتوای خود را نظیر مقاله، ویدیو، اینفوگرافی و… به صورت تکراری و با حفظ منبع در یک یا چند وبسایت قوی دیگر هم منتشر کنید. با این کار هم وبسایت‌های دیگر محتوای جدیدی به مخاطبان خود ارائه می‌دهند و هم شما به مخاطبان جدید معرفی می‌شوید. در واقع یک معامله برد – برد برای هر دو طرف است.
البته هم نشری با وبلاگ نویسی مهمان متفاوت است!
پست مهمان، انتشار یک محتوای کاملاً جدید است که به صورت اختصاصی، برای یک سایت دیگر نوشته شده است. اما در هم نشری، شما یک محتوای یکسان یا مشابه (با توجه به قوانین سایت‌ها) را بازنشر می‌کنید.
شاید شما بگویید که محتوای تکراری در سایت‌های مختلف، از نظر گوگل تکراری بوده و به ضرر شما تمام می‌شود. اما اینطور نیست! با استفاده از لینک دهی مناسب و صحیح (لینک فالو) به مرجع اصلی همۀ این موضوعات حل می‌شوند.

2. تحقیق کلمات کلیدی

تحقیق کلمات کلیدی یا کیورد ریسرچ (Keyword Research) یعنی: بدست آوردن کلمات کلیدی که مخاطبان شما با تایپ در موتورهای جستجو، به دنبال پاسخ می‌گردند. به همین دلیل کیورد ریسرچ، دومین مرحلۀ بسیار مهم در فرایند آموزش تولید محتوا است. چرا که وقتی هدف از تولید محتوا و دغدغه‌های مخاطب (پرسونا) مشخص شد، وقت این است که دست به عمل شوید و محتوا تولید کنید. اما محتوایی که وقتی مخاطب جستجو کرد، بتواند آن را پیدا کند.
با اینکه احتمالاً طراحی پرسونا، به شما ایده‌ها و موضوعات خوبی برای نوشتن داده است؛ اما شما نیاز دارید که مطمئن شوید آیا این موضوعات در مقیاس بزرگتر و برای مخاطبان بیشتر هم مهم است یا نه؟ چون طبیعتا موضوعات برای تولید محتوا باید دغدغه و نیاز تعداد زیادی از مخاطبان باشد تا کاری که انجام می‌دهید بیشترین بازگشت سرمایه را برای شما داشته باشد.

ابزار تحقیق کلمات کلیدی

موضوعات و سوالاتی که ممکن است برای پرسونای شما در رابطه با موانع و دغدغه‌هایش پیش بیاید، یادداشت کنید. سپس به کمک ابزارها و روش‌های زیر کیورد ریسرچ انجام دهید تا با عباراتی آشنا شوید که مخاطبان برای این منظور در گوگل سرچ می‌کنند.

  • گوگل ترندز
  • Ubersuggest
  • Keywordtool
  • جستجوی کلمات کلیدی در گوگل
نحوه کار با گوگل ترندز برای تحقیق کلمات کلیدی

نحوه کار با گوگل ترندز همانطور که تصویر زیر مشاهده می‌کنید، بسیار ساده است. شما می‌توانید به راحتی از امکاناتی که Google Trends به رایگان در اختیارتان می‌گذارد، برای تحقیق کلمات کلیدی استفاده کنید. مقایسه چند عبارت کلیدی با هم از نظر پرتکرار بودن، روند صعودی یا نزولی سرچِ یک عبارت و…

نحوه کار با گوگل ترندز برای تحقیق کلمات کلیدی
نحوه کار با گوگل ترندز آسان است. فقط کافیست عبارت کلیدی را تایپ کنید تا اطلاعات مهمی به شما نشان دهد.

 

تحقیق کلمات کلیدی در اوبر ساجست

Uber suggest هم یکی دیگر از ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی است که کافیست فقط با یک ایمیل در آن ثبت نام کنید تا عبارت‌های پرتکرار و مرتبط با جستجوی شما را نشان دهد.

تحقیق کلمات کلیدی در اوبر ساجست ubersuggest
برای استفاده از اوبر ساجست (ubersuggest) فقط کافیست با یک ایمیل، حساب کاربری بسازید.

 

کیورد ریسرچ با ابزار رایگان Keywordtool

شما به کمک وب سایت Keywordtool.io اطلاعات بسیار مفیدی را در مورد عبارت‌های کلیدی مرتبط با کلیدواژه خود پیدا خواهید کرد. حتی سوالاتی که بیشتر از همه درباره آن کلیدواژه، پرسیده شده است را هم می‌توانید ببینید.

آموزش کیورد ریسرچ با ابزار رایگان Keywordtool
ابزار رایگان Keywordtool هم در حالت فارسی و هم انگلیسی می‌تواند اطلاعات خوبی به شما ارائه دهد که قابل خروجی گرفتن در اکسل و… است.

 

جستجوی کلمات کلیدی در گوگل

زمانی که عبارتی را در باکس سرچ تایپ می‌کنید، پیشنهادهای گوگل (Google Suggestions) را می‌بینید. این عبارت‌ها در واقع مواردی هستند که از طرف مردم خیلی جستجو شده‌اند. همچنین عبارت‌های مرتبط با کلمه کلیدی شما را که زیاد سرچ شده‌اند را هم در انتهای صفحه نتایج گوگل در بخش Related Searches می‌توانید ببینید.

جستجوی کلمات کلیدی در گوگل
مشاهده عبارات کلیدی مرتبط با عبارت کلیدی در گوگل

دوره‌های مرتبط در فرانش

 

چگونه کلمات کلیدی انتخاب کنیم تا در گوگل رتبه بگیریم؟

برای رتبه گرفتن در گوگل، ابتدا بهتر است برای کلمات کلیدی طولانی (long Tail Keywords)، مقاله بنویسید.
در واقع قاعده کلی این است: عبارت کلیدی‌ای که حجم جستجوی ماهانه مناسبی دارد و برای شما هم قابل دستیابی است انتخاب کنید. قابل دستیابی یعنی رقابت در آن نسبتا پایین است یا رتبه گرفتن در آن کلمه کلیدی، با توجه به قدرت دامنۀ (Domain Authority) شما ممکن است.
پس در شروعِ کار که تلاش نکنید کلمات کلیدی کوتاهی که حجم جستجوی بالایی دارند اما بسیار رقابتی هستند، هدف قرار دهید؛ چون برای شما مناسب نخواهد بود. بلکه کلمات کلیدی بلند یا longtail Keywords برای شروع بهتر هستند. اگر از این عبارت‌ها استفاده کنید رفته رفته به قدرت دامنه شما افزوده می‌شود و نهایتا می‌توانید در عبارات کلیدی کوتاه هم رتبه بگیرید.

چگونه تولید محتوا برای کلمات کلیدی طولانی باعث افزایش قدرت دامنه می‌شود؟

با نوشتن محتوای با کیفیت برای عبارات کلیدی طولانی (Long Tail Keyword)، راحت‌تر در گوگل‌ رنک می‌شوید. وقتی که در این عبارات رنک شدید، مخاطب روی محتوای شما کلیک کرده و به سبب کیفیت بالایش، زمان بیشتری در سایتتان می‌ماند.
هر چقدر مخاطب زمان بیشتری در وب سایت شما بماند، گوگل متوجه می‌شود که محتوای شما با ارزش است و کاربران آن را می‌پسندند. همین امر باعث می‌شود قدرت و اعتبار دامنه شما، با سرعت بیشتری بالا برود و رفته رفته، رتبه گرفتن در عبارت‌های کلیدی بسیار رقابتی هم، برای شما آسان می‌شود.

 

 برای اینکه به درستی از بازاریابی محتوا استفاده کنید، مقاله زیر را بخوانید:

کسب و کار شما به چه محتوایی نیاز دارد؟

3. ایده پردازی در تولید محتوا

ایده یابی در تولید محتوا (Ideation) به این دلیل است که شما بتوانید موضوع جالبی پیدا کنید تا در مورد عبارت‌های کلیدی که با کیورد ریسرچ به دست آورده‌اید، محتوا ایجاد کنید. در واقع موضوعات مختلفی که حول آن عبارت کلیدی است را مشخص کنید. برای این کار بهتر است از طوفان فکری (Brain Storming)، کتاب‌هایتان و مطالعاتی که در صنعت و کسب و کار خود داشته‌اید، استفاده کنید.

بعد از ایده پردازی چطور موضوعات را دسته بندی کنیم؟

یکی از راه‌های عالی برای سازماندهی ایده‌های محتوایی، دسته بندی موضوعی آن‌هاست. به این ترتیب که ابتدا یک عبارت کلید اصلی از آن دسته انتخاب می‌شود، سپس یک محتوای کامل و طولانی درباره آن عبارت نوشته می‌شود که محتوای مادر، مگا پست یا پیلار کانتنت نامیده می‌شود. در مرحله بعد، محتواهای مرتبط دیگر نوشته می‌شوند تا هم تمام موضوعات آن دسته پوشش داده شوند و هم محتوای مادر پشتیبانی شده و به آن لینک داده شود.
به این ترتیب برای هر دستۀ موضوعی یک ساختار مانند هرم شکل می‌گیرد. شما می‌توانید عبارت اصلی را که محتوای مادر برایش نوشته شده است، راس هرم و محتواهای کوتاه‌تر را در قاعده هرم در نظر بگیرید. محتواهای تکمیلی که به مخاطب شما کمک می‌کنند عمیق‌تر موضوع را فرا بگیرند.
یک استراتژی برای رتبه گرفتن در عبارت کلیدی کوتاه
در بخش قبل گفتیم که رتبه گرفتن در عبارات کلیدی کوتاه و رقابتی، دشوار است. جالب است بدانید که شما می‌توانید از تکنیک پیلار کانتنت برای رتبه گرفتن در عبارت کلیدی کوتاه هم استفاده کنید. به این ترتیب که محتوای راس هرم برای عبارت کلیدی کوتاه بنویسید و محتواها با عبارت کلیدی بلند را برای ساپورت مقاله مادر، تولید کنید.

انتخاب موضوع برای تولید محتوا بدون رقیب

شما حتی می‌توانید با وجود رقابت زیاد، محتوا بدون رقیب خود را بنویسید. برای این کار باید از تولید محتوای “من هم” که همه در حال ایجادش هستند به سمت چیزی بروید که مختص شما است و فقط شما می‌توانید درباره آن صحبت کنید. به این ترتیب با افزایش چشمگیر بازدید و کاربران رو به رو خواهید شد.

 

اما چطور؟ با یک مثال توضیح خواهیم داد:
نمونه تولید محتوا بدون رقیب
شرکت Groove که در حوزه نرم افزار مدیریت پشتیبانی مشتریان (Help Desk) فعالیت می‌کرد تصمیم گرفت در وبلاگ خود روی چیزی تمرکز کند که فقط آن‌ها می‌توانستند در موردش صحبت کنند. از آمار شرکت، معیارها و اصول کاری، داستان استارتاپ خود و کارهایی که خودشان انجام می‌دهند. این یعنی بازاریابی محتوایی آن‌ها، با تمرکز بر قابلیت‌های اصلی خودشان بوده است.
3 مرحله برای تشخیص فرصت های بی‌رقیب تولید محتوا در کارتان
  1. رقبا را مشاهده کنید: آن‌ها چه کار می‌کنند، محتوا را کجا منتشر می‌کنند و چگونه از ایمیل استفاده می‌کنند؟ به این ترتیب متوجه می‌شوید که مشتریان شما از قبل، چه چیزهایی می‌بینند.
  2. جستجوی موضوعات مرتبط در Google: به 10 نتیجه برتر نگاه کنید و ببینید چه چیزی در آن‌ها وجود دارد؟ محتوا چه مدت است که منتشر شده؟ از چه تصاویری استفاده می‌شود؟ چه چیزی در آن‌ها برجسته است؟
  3. از خود بپرسید: شما و تیمتان واقعاً در چه کاری مهارت دارید؟ در صنعت شما چه چیزِ از پیش تعریف شده‌ای را می‌توانید تغییر دهید؟ آیا افراد دیگری هم هستند که می‌توانند مشتری شما باشند اما تا به الان متوجه نشده‌اید؟ چه چیزی را خلق کرده‌اید که بیشتر از همه به آن افتخار می‌کنید؟

بعد از طی این 3 مرحله، هم متوجه خواهید شد که در وب فارسی چه خبر است و هم شما چه چیز متفاوتی می‌توانید ارائه کنید.

4. نوشتن تقویم محتوایی

نوشتن تقویم محتوایی برای اینکه طبق برنامه پیش بروید، ضروری است. گوگل شیتی که در ابتدای مقاله و در بخش بررسی محتواهای موجود ساخته بودید را باز کنید. سپس به آن، 2 ستون با عنوان‌های تولید کننده محتوا و زمان انتشار مقاله هم اضافه کنید. بعد لیست تمام موضوعاتی که از کیورد ریسرچ و ایده‌پردازی به دست آمده را به این برگه اضافه کنید تا تقویم محتوایی شما آماده شود.

5. شروع تولید محتوا

محتوا قالب‌های مختلف متنی، صوتی و… دارد و شما باید بر اساس پرسونای مخاطب و استراتژی خود از بین آن‌ها انتخاب کنید. اما باید بدانید که محتوای متنی، مادرِ تمام محتواها است. به خاطر این که در همه قالب‌های دیگر، حتی برای پادکست، تولید فیلم و هر چیز دیگری، شما نیازمند سناریو هستید. پس در این قسمت از آموزش تولید محتوا، نحوه نوشتن محتوای متنی را آموزش می‌دهیم.

آموزش تولید محتوا متنی

وقتی که موضوع و عبارت کلیدی که می‌خواهید درباره آن بنویسید مشخص شد، برای تولید محتوای متنی به طور کلی باید 6 مرحله زیر را طی کنید:
  1. پیدا کردن منابع
  2. نوشتن محتوا با داستان سرایی
  3. رعایت علائم نگارشی
  4. رعایت اصول سئو در تولید محتوا
  5. پیدا کردن تصاویر مرتبط
  6. نوشتن مقدمه، نتیجه گیری و CTA
1. پیدا کردن منابع
برای شروع تولید محتوای متنی ابتدا باید منابع مورد نیاز خود را پیدا کنید. این منابع هم می‌تواند مقالات وب سایت‌های خارجی معتبر در زمینه کاری شما باشند و هم تجربه شخصی شما! حتی می‌توانید از مقالات ارزشمند منتشر شده در وبِ فارسی هم کمک بگیرید اما به یاد داشته باشید که کپی کردن مطلب نه تنها به رتبه گرفتن شما در گوگل کمک نمی‌کند بلکه آن را به تعویق هم می‌اندازد.
بعد از اینکه منابع خود را مشخص کردید باید شروع کنید به نوشتن محتوای خود.
2. داستان سرایی در تولید محتوا
داستان سرایی روشی است که باید در تولیدِ هر نوع محتوا اعم از متنی و غیر متنی، رعایت شود. شاید فکر کنید داستان سرایی یعنی قصه وار تعریف کردن یک موضوع. اما چنین نیست! داستان سرایی در مقاله یعنی به کارگیری عناصر یک داستان (کاراکتر- مساله- راه حل) در مقاله.
شما با داستان سرایی، از نقاط درد و مشکلاتی که مخاطبتان دچارش است صحبت می­‌کنید تا مخاطب با خواندن مطلب یا مصرفِ هر نوع محتوا، با آن همذات پنداری کند. همین امر موجب به یاد ماندن در ذهن مخاطب و تاثیرگذاری در انتخاب و تصمیمات وی می‌­شود.

برای یادگیری داستان سرایی در 6 قدم، مقاله زیر را بخوانید:

داستان سرایی داده محور برای برندها در 6 قدم

 

برای داستان سرایی در تولید محتوا به چه چیزهایی نیاز دارید؟

برای داستان سرایی به چرایی نیاز دارید. به قول سیمون سینک ” مردم کاری که شما انجام می­‌دهید را نمی­‌خرند، آن­‌ها با دانستن اینکه چرا آن کار را انجام می­‌دهید خرید می‌­کنند.” او مفهوم چرایی را با یک عبارت تحت عنوان دایره طلایی توضیح می­‌دهد. به شکل زیر دقت کنید. هسته‌­ی تمام نوشته‌­های شما از چرایی شروع می‌شود و بعد به چگونگی می‌­رسد و در نهایت به چیستی.

دایره طلایی سایمون سینک Simon Sinek
از دایره طلایی سایمون سینک (Simon Sinek) در داستان سرایی استفاده کنید.

 

شما برای داستان سرایی در تولید هر محتوا، ابتدا باید از خود بپرسید:

  • شخصیت داستان (پرسونای مخاطب) چه کسی است؟
  • چرا  و به خاطر کدام مشکلِ مخاطب، این محتوا (داستان) تولید می‌شود؟
  • شما چگونه به مخاطب کمک خواهید کرد؟
  • با چه چیزی و چه راه حلی این مساله برطرف خواهد شد.

مسیر نگارش محتوا هم باید دقیقا به همین شکل باشد. یعنی اول به مساله مخاطب بپردازید سپس چگونگی حل مساله و در نهایت ارائه راه حل. شما باید راه ­حل ارائه دهید تا مخاطب به نتیجه برسد و احتمالا این راه ­حل به محصول یا خدماتی که شما ارائه می­ دهید مرتبط خواهد بود.

3. رعایت علائم نگارشی در مقاله

شما به عنوان یک کارشناس محتوا و نویسنده، حتما باید اصول و علائم نگارشی مانند ویرگول، نیم فاصله و.. را در مقالات و محتواهای خود رعایت کنید. برای اینکه به علائم نگارش زبان فارسی مسلط شوید، می‌توانید در وب فارسی جستجو کنید چون مقالات ارزشمند و در عین حال ساده‌ای وجود دارد. همچنین نداشتن غلط املایی در متن بسیار مهم است چون اگر محتوایی غلط املایی داشته باشد، مخاطب تصور می‌کند حتی خود نویسنده هم مقاله را با دقت نخوانده است.

4. اصول سئو در تولید محتوا باید رعایت شود

متن سئو شده، محتوایی است که بر اساس قواعد سئو (SEO- Search Engine Optimization)  نوشته شده باشد. سئو یعنی بهینه سازی برای موتور جستجو پس در واقع محتوایی که اصول سئو در نویسندگی را رعایت کرده باشد، راحت‌تر در نتایج گوگل ظاهر می‌شود. به همین دلیل آشنایی با اصول سئو متن در آموزش تولید محتوا برای سایت یک مرحله بسیار کلیدی و تعیین کننده است.

دوره‌های مرتبط در فرانش

10 نکته مهم برای تولید محتوای سئو شده

چگونه یک متن سئو شده بنویسیم سوالی است که سعی کرده‌ایم پاسخ آن را به طور چکیده با مهم‌ترین نکات برای شما گرداوری کنیم:

  1. محتوا باید در مورد یک عبارت کلیدی‌ که از کیورد ریسرچ به دست آوریده‌اید نوشته شود.
  2. کل محتوا باید حول همان عبارت کلیدی اصلی و پرداختن به یک موضوع واحد نوشته شده باشد. فقط برای طولانی کردن محتوا، از پرداختن به چند موضوع در یک مقاله جلوگیری کنید چون در این صورت مخاطب را سردرگم می‌کنید. در ضمن گوگل هم متوجه نمی‌شود با کدام موضوع محتوای شما را به مخاطب نشان دهد.
  3. عبارت کلیدی شما باید عینا در عنوان مقاله نوشته شود.
  4. عبارت کلیدی شما حتما باید در پاراگراف اول مقاله و ترجیحا سطر اول آن نوشته شود.
  5. عبارت کلیدی شما باید به طور متناسبی در کل متن تکرار شود تا گوگل متوجه شود شما می‌خواهید با چه عبارتی در نتایج جستجو ظاهر شوید.
  6. در تکرار عبارت کلیدی اصلا افراط نکنید چون این تاثیر منفی در رتبه گرفتن دارد. در ضمن گوگل به کمک کلمات دیگری که در متن شما استفاده شده است، متوجه خواهد شد که موضوع مقاله شما دقیقا چیست و در کدام جستجوها باید آن را نشان دهد.
  7. مقاله باید با هدینگ گذاری صحیح (عنوان‌ها و زیرعنوان‌ها)، خوانا شود.  یعنی تا حد امکان برای هر پاراگراف، با توجه به اینکه در کجای متن و زیر چه عنوانی است، زیر عنوان بنویسید. مثال: در این مقاله با نگاه کردن به فهرستی که در سمت چپ صفحه قرار دارد کاملا متوجه هدینگ گذاری و ارتباط عنوان و زیر عنوان‌ها می‌شوید.
  8. هر عنوان باید به طور واضح گویای متنِ پاراگراف‌ باشد.
  9. متن پاراگراف‌ها کوتاه و جملات آن هم ساده و کوتاه باشد.
  10. تعداد کلمات و بلندی محتوا باید به اندازه‌‌ باشد. نه آنقدر طولانی که از موضوع اصلی منحرف شده و مخاطب را خسته کند و نه آنقدر کوتاه که گوگل به عنوان محتوای کم ارزش آن را شناخته و در نتایج خود نشانش ندهد.
5. عکس برای محتوا انتخاب کنید

عکس برای تولید محتوا نیاز است چون محتوای متنی به تنهایی چشم را خسته می‌کند. در ضمن محتوای تصویری و گرافیکی، علاوه بر جذابیت، به انتقال مفهوم هم کمک می‌کند به همین دلیل بهتر است حتما در محتوای خود از تصاویر مناسب که گویای متنِ پاراگراف است استفاده کنید. حتی اینفوگرافی‌ها هم در این زمینه بسیار مفید هستند.

6. نوشتن مقدمه، نتیجه گیری و CTA

مرحله آخر در تولید محتوا، نوشتن مقدمه، نتیجه گیری و CTA است.

محتوای مقدمه در تولید محتوا

شما در مقدمه باید به مخاطب بگویید که در این محتوا چه خبر است و او با خواندنش به چه چیزی می‌رسد. در واقع باید فایده (Benefit) خواندن محتوا را به او بگویید تا مجاب شود آن را تا انتها بخواند. مقدمه مهمترین نقش را در نگه داشتنِ مخاطب در صفحه دارد. حتما مقدمه را وقتی مقاله تمام شد، بنویسید. چون بهتر می‌توانید به آنچه که در کل مقاله نوشته‌اید، اشاره کنید.

نتیجه گیری و جمع بندی در تولید محتوا

در نتیجه گیری حتما مروری بر مباحثِ مهمی که مخاطب در مقاله آموخته است، داشته باشید. به این ترتیب محتوا تاثیرگذارتر خواهد بود. به هیچ وجه مقاله را بدون جمع بندی رها نکنید. چون با این کار محتوایی که با داستان سرایی نوشته‌اید، بدون پایان می‌ماند و کامل نمی‌شود.

نوشتن دعوت به اقدام یا CTA در مقاله

نوشتن دعوت به اقدام یا CTA مهمترین بخشِ محتوا برای کسب و کار است. شما باید در انتهای مقاله از مخاطب بخواهید اقدامی که هدفِ شما است انجام دهد. مثلا محصولی که همان راه حل پیشنهادی شما است بخرد یا در خبرنامۀ شما ثبت نام کند و… . آنچه که شما در CTA می‌نویسید باید در راستای استراتژی محتوای شما باشد. باید بدانید که می‌خواهید مخاطب را به چه سمتی هدایت کنید.

6. ویرایش محتوا

 ویرایش محتوا را هم می‌توانید در حین تولید محتوا انجام دهید (که خیلی توصیه نمی‌شود چون سرعت شما را کم می‌کند) هم چند ساعت یا یک روز بعد از نوشتن که از فضای ذهنی آن خارج شدید انجام دهید.
آنچه که در ویرایش متن مهم است: نداشتن غلط املایی، رعایت اصول و علایم نگارشی، رعایت یکسانیِ لحن، جملات کوتاه و قرار دادن فضای سفید و استراحت برای چشم مخاطب در حین خواندن مطلب است.
همچنین توصیه می‌شود که محتوایتان را خودتان ویرایش نکنید بلکه بازبینی آن را به یک همکار بسپارید. به علت ارتباط عمیقی که با محتوا دارید، احتمال این وجود دارد که متوجه ایرادات آن نشوید.

7. آپلود، بارگذاری و مدیریت محتوا

محتوای آماده شده را باید در محلی که قصد دارید منتشرش کنید، بارگذاری نمایید. برای این کار می‌توانید از پلتفرم‌های آماده و پرمخاطب مانند ویرگول، لینکدین، وبلاگ‌ها و… استفاده کنید یا وب سایت شخصی خود راه اندازی کنید. هر دو مورد شامل مزایا و محدودیت‌هایی است که انتخابش به شما بستگی دارد.

مزایای داشتن سایت شخصی برای انتشار محتوا

سایت به شما انعطاف پذیری و آزادی بیشتری می‌دهد تا به هر شکلی که می‌خواهید محتواهایتان را مدیریت کرده و به هم لینک دهید.

معایب داشتن سایت شخصی برای انتشار محتوا

راه اندازی و مدیریت وب سایت هزینه‌های مربوط به خود را دارد. در ضمن شما قرار است با یک تریبونِ بدون مخاطب شروع کنید که باعث می‌شود جذب مخاطب به محتوا، در ابتدای کار دشوار باشد.

مزایای انتشار محتوا در پلتفرم‌های عمومی

استفاده از یک پلتفرم از پیش آماده مانند ویرگول یا لینکدین به معنای هزینه کمتر است. همچنین حضور در این پلتفرم‌ها به معنای دسترسی سریع به مخاطب است چون مخاطب از قبل در آنجا حضور دارد و دنبال محتوا است.

معایب انتشار محتوا در پلتفرم‌های عمومی

انتشار محتوا در پلتفرم‌های عمومی، سفارشی سازی و آزادی عمل کمتری دارد. در ضمن به خاطر داشته باشید نمی‌توان فهمید این پلتفرم‌ها برای آینده چه برنامه‌ای دارند. شاید روزی بخواهند سیاست‌های خود را تغییر دهند، اشتراک یا محتوا را پولی کنند، هک شوند یا حتی کارشان را تعطیل کنند.

8. انتشار

محتوا را باید بر اساس تقویم محتوایی خود و مرتبط با تاریخ‌ها، رویدادها و مراسم خاصی که محتوایتان به آن‌ها مرتبط است، منتشر کنید.

9. توزیع و ترویج محتوا

توزیع و ترویج محتوا نقش مهمی در به موفقیت رساندن محتوا دارد چون طبیعتا مهمترین هدف یک محتوا، رسیدن به دست مخاطب‌های بیشتر است. پس حتما بعد از اینکه محتوای خود را منتشر کردید با انواع راه‌های توزیع و ترویج که در بخش استراتژی محتوا به آن‌ها پرداختیم، تا جایی که می‌توانید محتوای ارزشمند خود را به دست صاحبان واقعی آن‌ برسانید.

 

 برای تولید محتوای حرفه‌ای شبکه‌های اجتماعی، مقاله زیر را مطالعه کنید:

بازاریابی رسانه های اجتماعی (10 نکته کلیدی در استراتژی)

 

10. آنالیز و تجزیه تحلیل محتوا

آخرین مرحله‌ای که باید در آموزش تولید محتوا به آن بپردازیم نحوه آنالیز و تحلیل آن است. بهتر است 3 ماه بعد از اینکه محتوای خود را منتشر کردید عملکرد آن را بررسی کنید. برای این کار باید به همان KPI هایی که در تقویم محتوایی، برای آن محتوا نوشته‌اید رجوع کنید و ببینید مقاله از نظر آن سنجه، چطور عمل کرده است.

تولید محتوای خلاقانه و جذاب

همه قسمت‌های محتوای شما از عنوان گرفته تا متن مقاله، علاوه بر مفید و باکیفیت بودن باید جذاب هم باشد، تا مخاطب از خواندن آن خسته نشود. برای این کار بهتر است به نکات زیر به عنوان چاشنی در تولید محتوای متنی دقت کنید:
  • عنوان را جذاب و عالی بنویسید تا مخاطب نتواند در برابر آن مقاومت کند.
  • حتما به مزایای (Benefits) مطالعه محتوای خود در عنوان و مقدمه‌ محتوایتان اشاره کنید.
  • حتما لحنتان در مقاله، دوم شخص باشد تا مخاطب بیشتر با محتوا درگیر شود.
  • استفاده از تصویر در محتوا را فراموش نکنید.
  • عنوان‌ها و زیرعنوان‌های جذاب و واضح برای مخاطب بنویسید.
  • برای درگیر کردن احساسِ مخاطب با محتوا؛ از دغدغه‌ها، ارزش‌ها و آرزوهای او حرف بزنید.
  • و مهمتر از همه، مفید باشید!

 

آموزش تولید محتوا ویدیویی

اغلب متخصصان بازاریابی در سراسر جهان از ویدیو به عنوان محتوایی که بیشترین بازده سرمایه گذاری را دارد نام برده‌اند. این درحالی است که ویدیوها صدها برابر بیشتر از متن‌ها و تصاویر به اشتراک گذاشته می‌شوند.

 

برای مشاهده دوره آموزش نرم افزار کمتاسیا Camtasia کلیک کنید:

دوره تولید محتوا ویدیویی با کمتازیا

6 نکته ساده برای تولید محتوای ویدیویی

اگر فکر می‌کنید که برای تولید محتوای ویدیویی به تجهیزات مخصوص، استودیو، نور و صدا نیاز دارید باید بگوییم خیر این طور نیست!

اگر دستورالعمل‌های آشپزی یا فیلم‌های خودت انجامش بده (DIY) و چطور می‌شود (How to) را به صورت آنلاین تماشا کرده باشید، می‌دانید که ایجاد یک فیلم جذاب تا چه اندازه ساده است. فقط کافیست موارد اصلی زیر را رعایت کنید:

  1. تا جایی که می‌توانید کوتاهش کنید، حداکثر 60 ثانیه و اگر بتوانید آن را زیر 30 ثانیه نگه دارید عالی می‌شود.
  2. حتما در مورد چیزهایی که می‌خواهید در ویدیو نشان دهید یک برنامه ریزی داشته باشید.
  3. برای برقراری ارتباط با کاربران از دستان خود و زبان بدن (Body Language) استفاده کنید چون برخی فیلم‌ها را بدون صدا تماشا می‌کنند.
  4. از هر ابزاری که دم دست دارید استفاده کنید. مثلا از دو دسته کتاب و یک تخته رویش، به عنوان سه پایه دوربین استفاده کنید. فقط حواستان باشد که دوربین خود را در لبه تخته قرار دهید و همچنین صحنه‌ای که در دوربین می‌افتد را تعیین کنید.
  5. تصویر کاور ویدیو را یک عکس جذاب بگذارید. مثلا تصویر نهاییِ غذایی که از  پختنش فیلم گرفته‌اید، عالی است.
  6. در شروع اصلا نگران کیفیت دوربین و … نباشید. مهم این است بتوانید در مدت زمان کوتاهی داستان جذابی را تعریف کنید.

 

آموزش تولید محتوای صوتی

تولید محتوای صوتی به عنوان پادکست در حال حاضر خیلی طرفدار پیدا کرده است. چون به نوعی مناسبِ مخاطب‌های مشغولِ امروزی است. در واقع ارائه راهی که افراد بتوانند راحت یک محتوا را استفاده کنند حتی لا به لای کارهای دیگر خود، کاری هوشمندانه است.

اما احتمالاً مثل فیلم، در مورد پادکست هم فکر می‌کنید به انواع وسایل و مهارت‌های تخصصی نیاز دارید. اما کار ساده‌تر از این حرف‌ها است.

نکات ساده برای تولید محتوای صوتی

  1. یک موضوع پرطرفدار انتخاب کنید: برای این کار هم‌ می‌توانید به توئیتر سر بزنید که همیشه از ترندهای داغ جهانی خبر می‌دهد و هم خود گوگل ترندز.
  2. وسایل خود را آماده کنید: برای تولید پادکست شما به یک میکروفون و نرم افزار ضبط و تنظیم صدا نیاز دارید. اما برای شروع می‌توانید از گوشی موبایل خود استفاده کنید.
  3. پادکست شما می‌تواند فقط یک گوینده داشته باشد (خودتان) یا مانند یک مصاحبه و دیالوگ، با چند نفر مهمان ضبط شود.
  4. اگر قرار است به سبک یک مصاحبه باشد به مهمانان خود ایمیل زده یا به روش‌های دیگر آن‌ها را دعوت کنید. خیلی کوتاه و واضح به آن‌ها بگویید شما چه کسی هستید؟ پادکست شما در مورد چیست و از آن‌ها چه می‌خواهید؟
  5. بعد از اینکه پادکست را ضبط کردید باید آن را ویرایش کنید. در این مرحله باید 2 قسمت جذابِ مقدمه (Intro) و نتیجه‌گیری (Outro) را هم ضبط کرده و با یک آهنگ جذاب، به پادکست اضافه کنید.
  6. مرحله آخر انتشار و ترویج پادکست است که حتی می‌توانید از مهمانان بخواهید آن‌ها هم در توزیع این محتوا، با شما همکاری کنند.

 

جمع بندی مقاله راهنمای گام به گام آموزش تولید محتوا

در این مقاله از فرانش آموختیم که:

  • محتوای متنی، مادر همه قالب‌های محتوایی است.
  • برای تولید محتوای سودآور و هدفمند، حتما باید از یک استراتژی تبعیت کرد.
  • محتواها باید متناسب با پرسونا و مرحله‌ای که در نقشه سفر مشتری هستند، تولید شوند.
  • برای رتبه گرفتنِ محتوا در گوگل، حتما باید تحقیق کلمات کلیدی و سئو در نگارش انجام شود.
  • برای سنجش موفقیت یک مقاله، حتما باید برای آن KPI تعریف شود تا بعد از چند ماه، قابل ارزیابی باشد.
  • موضوع محتواها باید بر اساس کیورد ریسرچ و آن دسته از دغدغه‌های پرسونا که مرتبط به کسب و کارِ فرد است، تعیین شود.
  • و…

از نظر شما یک کارشناس تولید محتوا بهتر است به صورت فریلنسری کار کند یا استخدام شود؟ بیزینس‌ها کار تولید محتوا را باید خودشان انجام دهند یا به شرکت‌های تولید محتوا بسپارند؟ استخدام کارشناس محتوا یا برونسپاری کدام مورد برای شروع بازاریابی یک شرکت بهتر است؟

از تجربیات خود برای ما بنویسید و اگر درباره مقاله سوالی داشتید بپرسید تا با هم در ارتباط باشیم.

 

نویسنده: نگار سلیمانی

 

پیشنهاد فرانش برای یادگیری تولید محتوا

شما به کمک دوره‌های پیشنهادی می‌­توانید تولید محتوا را بهتر بیاموزید و این حوزه را به طور حرفه‌­ای ادامه دهید.

دوره‌های مرتبط در فرانش

 

مسیر یادگیری پیشنهادی فرانش، برای شما

مرتضی شایق

مرتضی شایق

مدیر دیجیتال مارکتینگ

فعال در دیجیتال مارکتینگ در تخصص‌های: SEO (بهینه‌سازی سایت برای موتورهای جستجوگر)، SEM (بازاریابی در موتورهای جستجوگر)، UX (تجربه کاربری)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید