جشنواره ۵۰٪ تخفیف فرانش به مدت محدود

جشنواره ۵۰٪ تخفیف فرانش محدود

0 روز 0 ساعت 0 دقیقه 0 ثانیه

شروع یادگیری

آموزش PHP : راهنمای جامع و رایگان برای مبتدیان

آموزش PHP رایگان از پایه: راهنمای گام به گام با PDF

چرا باید یادگیری و آموزش PHP را آغاز کنیم؟! چون PHP یک زبان برنامه نویسی رایگان و Open-Source است که اسکریپت‌ها را در لحظه‌ی اجرا تفسیر می‌کند. هدف اسکریپت‌ها معمولا افزایش سرعت اجرا یا اجرای وظایف تکراری در یک اپلیکیشن است. در اینجا با آموزش PHP  دانش جامعی را درباره‌ی زبان اسکریپت‌نویسی سمت سرور برای شما فراهم می‌آورد.

با ما در کامل‌ترین آموزش رایگان PHP همراه باشید …

 

مقدمه‌ای بر آموزش PHP

PHP مخفف عبارت Hypertext Processor به معنای پیش‌پردازنده‌ی اَبَرمتن و یک زبان اسکریپت‌نویسی سمت سرور است که برای توسعه‌ی وب‌سایت‌های ایستا (Statistic Websites)، پویا (Dynamic Websites) یا اپلیکیشن‌های وب (Web Applications) مورد استفاده قرار می‌گیرد. باوجود محبوبیتی که جاوا اسکریپت (JavaScript) فول استک در میان توسعه­دهندگان جدید به دست آورده است، PHP زبان اسکریپت‌نویسی مورد علاقه‌ی غول‌های تکنولوژی جهان مانند فیسبوک، ویکی‌پدیا، و تامبلر است. این آموزش رایگان به شما در آگاهی از جوانب گوناگون یادگیری PHP کمک خواهد کرد.

 

تفاوت میان PHP و HTML چیست؟

ممکن است برای بسیاری از شما این سوال پیش آمده باشد که با وجود HTML چه نیازی به PHP داریم. برخلاف HTML ، زبان PHP به برنامه‌نویس این امکان را می‌دهد که یک صفحه‌ی HTML یا بخشی از آن را به صورت پویا به وجود آورد. PHP همچنین قابلیت گرفتن داده و استفاده یا تغییر آن‌ برای ایجاد خروجی موردنظر کاربر را داراست.

در HTML هر چیزی را در ورودی قرار دهید، یک خروجی خواهید داشت اما درPHP اگر خطایی در کد نوشته‌شده‌ وجود داشته باشد، خروجی‌ای در کار نخواهد بود. یادگیری پیچیدگی‌های PHP نیز در مقایسه با HTML سریع‌تر صورت می‌گیرد. یک اسکریپت PHP می‌تواند در هرجایی از سند جایگذاری شود. این اسکریپت با >?php آغاز و با <? تمام می‌شود:

ساختار کلی

<?php //   کد اینجا نوشته می­شود?>

اکنون که ساختار کلی PHP را یاد گرفته‌اید، آموزش PHP را ادامه داده و پیش‌نیازهای لازم در یادگیری PHP را بررسی می­کنیم.

دوره‌های مرتبط در فرانش

پیش‌نیاز‌های لازم در یادگیری PHP

یاد گرفتن یک زبان برنامه‌نویسی جدید می‌تواند تا اندازه‌ای سخت و طاقت‌فرسا باشد. بسیاری از افراد نمی‌دانند از کجا شروع کنند و قبل از شروع یادگیری، آن را رها می‌کنند. یادگیری PHP آنگونه که به نظر می‌رسد مشکل نیست. یکی از دلایل موفقیت PHP، مستندساز (PHP Documentation) بسیار وسیع آن است. فرد می‌تواند به آسانی وارد مستندساز شده و بدون بهره‌مندی از مهارت‌های خاصی شروع به کار کند.

اما زمانی که دانشی نسبی درباره‌ی PHP کسب کردید، باید زبان‌های دیگری را برای استفاده‌ی موثرتر از آن یاد بگیرید. این زبان‌ها عبارتند از:

 

چرا به یادگیری PHP نیاز داریم؟

حتما این سوال برای شما پیش آمده است که با وجود در اختیار داشتن زبان‌های اسکریپت‌نویسی دیگر همانند HTML چرا برای برنامه‌نویسی‌های وب به PHP نیاز داریم.

برخی از دلایل ضروری برای استفاده از PHP از این قرارند :

  • PHP یک زبان اسکریپت نویسی رایگان و متن‌ باز (open-source) است.
  • یادگیری پیچیدگی‌های آن نسبت به دیگر زبان‌ها مانند JSP، ASP و امثال آن آسان‌تر است.
  • اکثر سرورهای میزبان وب به صورت پیشفرض از PHP پشتیبانی می‌کنند.
  • PHP یک زبان اسکریپت‌نویسی سمت سرور است، بنابراین باید آن را در کامپیوترهای سرور و کاربر نصب کنید و برای درخواست ریسورس­ها از سمت سرور نیازی به نصب PHP نیست.
  • PHP به گونه‌ای ساخته شده است که از کار کردن باMySQL پشتیبانی می‌کند.
  • یک پلتفرم چندسکویی (cross platform) است بنابراین می‌توانید اپلیکیشن‌های خود را بر روی تعدادی از سیستم‌ عامل‌های مختلف مانند ویندوز، لینوکس، مک و غیره پیاده کنید.

کجا از PHP استفاده می‌کنیم؟

ما در سه حوزه‌ی اصلی از PHP استفاده می‌کنیم.

  • اسکریپت‌نویسی سمت سرور (Server-side Scripting)این حوزه، رایج‌ترین و محتمل‌ترین زمینه در کاربرد PHP است. سه چیز برای انجام این کار مورد نیاز است از جمله تجزیه­ کننده (PHP parser)، سرور وب و مرورگر وب. سرور وب با نصب برنامه‌ای مرتبط به PHP اجرایی می‌شود. از طریق مرورگر وب می‌توانید به خروجی برنامه‌ی PHP دسترسی پیدا کنید و از طریق سرور وب، صفحه‌ی PHP را مشاهده نمایید.
  • اسکریپت‌نویسی خط فرمان (Command line Scripting)- اسکریپت‌نویسی PHP می‌تواند بدون وب یا مرورگر اجرا شود. شما تنها به یک تجزیه کننده‌ی PHP برای استفاده در اسکریپت‌نویسی خط فرمان نیاز دارید. این کاربرد برای اسکریپت‌نویسی‌هایی ایده‌آل است که به طور مرتب با استفاده از کران بر روی لینوکس یا تسک اسکژول موجود در ویندوز اجرایی می‌شوند. این نوع اسکریپت‌‌نویسی همچنین می‌تواند برای تسک‌های ساده‌ی پرادزش متن به کار رود.
  • اسکریپت‌نویسی desktop applicationها- ممکن است PHP، زبان ارجح در ایجاد desktop applicationها همراه با یک رابط کاربری گرافیکی نباشد. اما اگر با PHP به خوبی آشنایی داشته باشید، می‌توانید از برخی از ویژگی‌های پیشرفته‌ی آن در اپلیکیشن‌های سمت کاربر بهره ببرید و از PHP-GTK نیز برای نوشتن چنین برنامه‌هایی استفاده کنید. همچنین امکان نوشتن اپلیکیشن‌های چندسکویی (cross platform applications) به همین روش را در اختیار دارید.

در این آموزش PHP، تا کنون درباره‌ی مکان و زمان استفاده از PHP آموخته‌ایم. اکنون به نحوه‌ی اجرای این زبان اسکریپت‌نویسی نگاهی می‌اندازیم.

 

چگونه PHP را اجرا کنیم؟

نصب دستی یک وب سرور و PHP نیازمند دانش عمیقی در زمینه‌ی پیکربندی است، اما زمپ ‌(XAMPP) که مجموعه‌ای از ابزارهای توسعه‌ی وب است و توسط آپاچی فرندز (Apache Friends) ساخته شده، اجرای PHP را آسان می‌سازد. نصب XAMPP بر روی ویندوز تنها از طریق پکیج نصب (installer package) و بدون نیاز به آپلود هرچیزی بر روی یک وب سرور آنلاین عملی است. از طریق این آموزش PHP، تصویری از XAMPP و چگونگی استفاده از آن برای اجرای برنامه‌های PHP را به دست خواهید آورد.

 

XAMPP چیست؟

XAMPP یک سرویس‌دهنده چند سکویی و متن باز رایگان است که از سرویس‌دهنده HTTP آپاچی، پایگاه ‌داده MariaDB & MySQL و مفسران اسکریپت‌های نوشته شده در زبان‌های برنامه‌نویسی PHP و Perl تشکیل شده‌است. واژه‌ی انگلیسی XAMPP از کلمات Cross-platform برای X، Apache برای A، MariaDB & MySQL برای M، PHP برای P و Perl برای P گرفته شده است. XAMPP یک توزیع ساده و سبک آپاچی است که باعث می شود کار توسعه دهندگان برای ایجاد یک وب سرور محلی با اهداف تست و استقرار (deployment) بسیار آسان شود.

آموزش رایگان آشنایی با XAMPP و راه‌اندازی آن

 

PHP با استفاده از WAMP

اگر بر روی پروژه‌ای در محیط تولیدی کار می‌کنید و رایانه‌ای با سیستم عامل ویندوز دارید، باید سرور WAMP را انتخاب کنید چرا که در زمان ساخت، امنیت آن در نظر گرفته شده است. شما می‌توانید از این روش برای اجرای اسکریپت‌هایی از PHP استفاده کنید که از جای دیگری به دست آورده‌اید و باید با حداقل دانش یا حتی بدون نیاز به اطلاعاتی درباره‌ی PHP اجرا شوند. می‌توانید اسکریپت‌های خود را از طریق یک وب سرور اجرا کنید و خروجی را در یک مرورگر وب به دست آورید.

اجازه دهید نگاهی به مراحل استفاده از سرور WAMP بیاندازیم:

  • نرم‌افزار سرور WAMP را نصب کنید.
  • تنظیمات سرور را انجام دهید.
  • اسکریپت‌های PHP را ذخیره کنید.
  • اسکریپت‌های PHP را اجرا کنید.
  • عیب‌یابی کنید.

بیایید آموزش PHP را ادامه داده و ببینیم IDE مناسب برای PHP چیست.

IDE برای PHP

به منظور فعال باقی ماندن در عرصه‌ی رقابت، نوشتن برنامه‌های خوب در حداقل زمان، مهارتی ضروری برای یک توسعه‌دهنده‌ی نرم‌افزار محسوب می‌شود. از آنجایی که تعداد و روش‌های برنامه‌نویسی افزایش می‌یابند و مرتبا زبان‌های برنامه‌نویسی جدیدی ظهور می‌کنند، انتخاب IDE مناسب توسط توسعه‌دهندگان نرم افزار و برای رسیدن به اهداف امری ضروری است.

محیط توسعه مجتمع (Integrated Development Environment) یا IDE یک مجموعه‌ی کامل است که به شما امکان نوشتن، کامپایل، اجرا و دیباگ کردن برنامه را در همان محیط می‌دهد. برخی از بهترین IDEهای PHP از این قرارند:

  • PHPStorm
  • Netbeans
  • Aptana Studio
  • Eclipse
  • Visual Studio (به همراه Xamarin)
  • ZendStudio

 

انواع داده‌ها در PHP

یک متغیر می‌تواند انواع متنوعی از داده را ذخیره کند. قصد داریم برخی از انواع داده که توسط PHP پشتیبانی می‌شوند را بررسی کنیم:

انواع داده ها در PHP
آموزش PHP: انواع داده ها در PHP

رشته در (PHP String)

یک رشته یا String، مجموعه‌ای از کاراکترهای پشت سر هم است. در PHP شما می‌توانید رشته را درون علامت نقل قول جفت یعنی ” یا نقل قول تکی یعنی ‘ بنویسید.

<?php $a = “Hello Faranesh!”; $b = ‘Hello Faranesh!’; echo $a; echo “<br>”; echo $b; ?>

عدد صحیح در (PHP Integer)

نوع داده‌ی عدد صحیح (integer) یک عدد بدون اعشار بین 2,147,483,648- تا 2,147,483,647 است. یک داده‌ی عدد صحیح می‌بایست حداقل از یک رقم تشکیل شده و می‌تواند مثبت یا منفی باشد. در مثال ارائه‌شده $a نشان‌دهنده‌ی یک داده‌ی عدد صحیح است. تابع ()var_dump در PHP نوع داده و مقدار آن را بر می گرداند.

<?php $a = 0711; var_dump($a); ?>

عدد اعشاری در (PHP Float)

یک عدد اعشاری (float) یا عدد با نقطه اعشاری، عددی است که دارای نقطه اعشار دسیمال یا عددی به شکل نمایی است. در مثال زیر $a یک عدد اعشاری است و تابع () var_dump در PHP نوع داده و مقدار آن را بر می گرداند.

<?php $a = 14.763;var_dump($a);?>

داده بولین در (PHP Boolean)

یک داده‌ی بولین یا بولی (Boolean) دو حالت ممکن را به‌ خود می گیرد: صحیح (TRUE) یا غلط (FALSE). اغلب از این نوع داده برای تست شرط استفاده می‌شود.

$a = true; $b = false;

نوع داده شی در (PHP Object)

یک شی (Object) نوع داده ای است که داده ها و اطلاعات مربوط به طریقه پردازش این داده ها را در خود ذخیره می کند. در PHP شی می‌بایست بطور صریح اعلان شود. باید کلاس شی مورد نظر را با استفاده از کلمه‌ی کلیدی class اعلان کنیم.

<?php class Student{ function Student(){ $this->name = “XYZ”; } } // create an object $Daniel = new Student(); // show object propertiesecho $Daniel->name; ?>

نوع داده آرایه در (PHP Array)

آرایه (Array) چندین مقدار را در تنها یک متغیر ذخیره می کند. در مثال زیر، تابع () var_dump در PHP نوع داده و مقدار آن را بر می گرداند.

<?php $students = array(“Daniel”,”Josh”,”Sam”);var_dump($students); ?>

 

دوره‌های مرتبط در فرانش

متغیرهای (PHP Variables)

متغیرها یک محفظه یا جایگاه برای ذخیره کردن اطلاعات هستند. تمامی متغیرها در PHP با علامت دلار ($) شروع می‌شوند. برخلاف سایر زبان های برنامه نویسی، PHP دستوری برای اعلان متغیر ندارد. متغیر زمانی ایجاد می شود که برای اولین بار به آن مقداری تخصیص داده شود.

 

اعلان متغیرها در PHP:

<?php $txt = “Hello Faranesh!”; $a = 7; $b = 11.5; ?>

دستور echo در PHP برای ارسال خروجی به صفحه نمایش استفاده می شود.

حوزه فعالیت متغیرها در PHP

در PHP می توان متغیر را در هر جایی از اسکریپت اعلان کرد. حوزه متغیر، بخشی از اسکریپت است که متغیر در آن می‌تواند استفاده شود.

PHP دارای سه حوزه مختلف برای متغیرها است:

  • محلی (Local)- متغیری که در داخل یک تابع اعلان شود، دارای حوزه محلی (LOCAL SCOPE) بوده و تنها در درون تابع قابل دسترسی است:
<?php function myTest(){ $a = 7; // local scope echo “<p>Variable a inside function is: $a</p>”; } myTest(); // using x outside the function will generate an error echo “<p>Variable a outside function is: $a</p>”; ?>

 

  • سراسری (Global)- متغیری که خارج از یک تابع اعلان شود دارای حوزه سراسری (Global Scope) است و تنها در خارج از تابع قابل دسترسی است. کلمه کلیدی global برای دسترسی به متغیرهای سراسری از داخل تابع استفاده می شود:
<?php $a = 9; // global scope function myTest() {// using a inside this function will generate an error echo “<p>Variable a inside function is: $a</p>”; } myTest(); echo “<p>Variable a outside function is: $a</p>”; ?>

 

  • ایستا (Static)– وقتی که تابعی اجرا می شود، تمامی متغیرهای آن حذف می شود. اما اگر بخواهید یک متغیر حذف نشود، کلمه کلیدی static قبل از نام متغیر در اولین اعلان آن قرار داده می‌شود:
<?php function myTest() {static $a = 0; echo $a; $a++; } myTest(); myTest(); myTest(); ?>

اکنون که با اعلان متغیرها آشنا شدید، یادگیری PHP را ادامه می‌دهیم و عملگرهای PHP را بررسی می‌کنیم.

عملگرهای PHP Operators

عملگرها برای انجام عملیات مختلف بر روی متغیرها استفاده می شوند. انواع مختلف عملگرها در PHP عبارتند از:

  • عملگرهای جبری یا ریاضی (Arithmetic)
  • عملگرهای تخصیص (Assignment)
  • عملگرهای مقایسه‌ (Comparison)
  • عملگرهای منطقی (Logical)
  • عملگرهای آرایه‌ (Array)

عملگرهای جبری

عملگرهای جبری یا ریاضی PHP برای مقادیر عددی در جهت انجام محاسبات جبری رایج از قبیل جمع، تفریق و ضرب استفاده می شوند.

عملگر نام مثال نتیجه
+ جمع $a + $b جمع a$ و b$
تفریق $a – $b اختلاف a$ منهای b$
* ضرب $a * $b حاصلضرب a$ در b$
/ تقسیم $a / $b حاصل تقسیم a$ بر b$
% قدر مطلق $a % $b قدر مطلق a$ بر b$
** توان $a ** $b نتیجه‌ی a$ به توان b$

 

عملگرهای تخصیص

عملگرهای تخصیص در PHP برای مقادیر عددی و جهت نوشتن مقداری در یک متغیر استفاده می شوند.

تخصیص مساوی است با نتیجه
a = b a = b عملوند (operand) سمت چپ با مقدار قید شده در سمت راست ست می‌شود
a += b a = a + b جمع
a -= b a = a – b تفریق

 

عملگرهای مقایسه

عملگرهای مقایسه ای در PHP برای مقایسه دو عدد یا رشته استفاده می شوند:

عملگر نام مثال
== مساوی $a == $b
=== یکسان $a === $b
=! نامساوی $a != $b
<> نامساوی $a <> $b
==! غیریکسان $a !== $b
< بزرگتر از $a > $b
> کوچکتر از $a < $b
=< بزرگتر یا مساوی با $a >= $b
=> کوچکتر یا مساوی با $a <= $b

 

عملگرهای منطقی

عملگرهای منطقی برای ترکیب عبارات شرطی استفاده می شوند.

عملگر نام مثال
And And اگر $x و $y هر دو True باشند، برگشتی True
Or Or اگر $x یا $y یکی True باشند، برگشتی True
Xor Xor اگر یکی از $x و $y نه هر دو True باشند، برگشتی True
&& And اگر $x و $y هر دو True باشند، برگشتی True
|| Or اگر $x یا $y یکی True باشند، برگشتی True
! Not اگر $x صحیح (True) نباشد، برگشتی True

 

عملگرهای آرایه

عملگرهای آرایه PHP برای مقایسه آرایه ها استفاده می شوند.

عملگر نام مثال
+ اجتماع $a + $b
== تساوی $a == $b
=== یکسان $a === $b
=! نامساوی $a != $b
<> نامساوی $a <> $b
==! غیریکسان $a !== $b

اکنون خودآموز PHP را ادامه داده و به مفاهیم مختلف OOP یا برنامه‌نویسی شی گرا می‌پردازیم.

 

برنامه‌نویسی شی گرا در (Object Oriented Programming)

مفاهیم برنامه‌نویسی شی گرا یا OOP، هر چیزی را در قالب یک شی در نظر گرفته و با استفاده از اشیاء مختلف بر روی نرم افزار پیاده‌سازی و اجرا می‌کند. برنامه‌نویسی شی گرا یک الگوی برنامه‌نویسی است که از اشیا و تعاملات آنها به منظور طراحی اپلیکیشن‌ها استفاده می‌کند.

مفاهیم شی گرا در زبان PHP عبارتند از:

"مفاهیم

 

آموزش PHP شی‌گرا در قالب پروژه گالری عکس

 

کلاس (class)

کلاس یا class یک نوع داده‌ی تعریف‌شده توسط برنامه‌نویس است که هم شامل توابع محلی و هم داده‌های محلی باشد. کلاس یک فرم ساخته شده یا نمونه اولیه است که اشیاء به عنوان اعضای بنیادین آن ساخته و تعریف شده و موجب می‌شوند کلاس‌ها حالت و ویژگی داشته باشند.

<?php class Books{ public function name(){ echo “Dans Books”; } public function price(){ echo “500 Rs/-”; } } To create php object we have to use a new operator. Here php object is the object of the Books Class. $obj = new Books(); $obj->name(); $obj->price(); ?>

شی (object)

اشیاء یا objects، در زبان PHP قطعات اصلی و سازنده‌ی یک برنامه‌ی شی گرا هستند. یک شی، ترکیبی از داده و متدها است. در یک برنامه‌ی شی گرا، ما اشیاء را به وجود می‌آوریم و این اشیا از طریق متدها با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند. هر شی می‌تواند پیام‌ها را دریافت کند، بفرستد و داده‌ها را پردازش کند.

<?php class Data {} $object = new Data(); print_r($object); echo gettype($object), ""; ?>

ارث‌بری (inheritance)

ارث‌بری روشی برای ایجاد کلاس‌های جدید با استفاده از کلاس‌های تعریف‌شده‌ی موجود است. کلاس‌های تعریف‌شده‌ی جدید، کلاس‌های مشتق‌شده (derived class) نام دارند و کلاس‌هایی که از آنان کلاس‌های جدید مشتق می‌شوند، کلاس‌های پایه (base class) نامیده می‌شوند.

به منظور اعلان ارث‌بری یک کلاس از کد کلاس دیگر، از کلمه‌ی کلیدی extends استفاده می‌کنیم. دو نوع ارث‌بری وجود دارد.

  • ارث‌بری تک مرحله‌ای (single level inheritance)
  • ارث‌بری چند مرحله‌ای (multilevel inheritance)

مثال ارث‌بری تک مرحله‌ای:

<?php class X { public function printItem($string) { echo ' Hello : ' . $string;  }  public function printPHP() {echo 'I am from Faranesh' . PHP_EOL; } }class Y extends X { public function printItem($string) {echo 'Hello: ' . $string . PHP_EOL; } public function printPHP() { echo "I am from

مثال ارث‌بری چند مرحله‌ای:

<?php class A { public function myage() { return ' age is 70'; } } class B extends A {  public function mysonage() { return ' age is 50'; } } class C extends B { public function mygrandsonage() { return 'age is 20'; } public function myHistory() { echo "Class A " .$this->myage(); echo "Class B ".$this-> mysonage(); echo "Class C " . $this->mygrandsonage(); } } $obj = new C(); $obj->myHistory(); ?>

رابط (interface)

رابط یا interface توصیفی از اعمالی است که یک شی قادر به انجام آنهاست. رابط یا اینترفیس همانند کلاس تعریف شده و با کلمه‌ی کلیدی interface اعلان می‌شود.

<?php interface A { public function setProperty($x); public function description(); } class Mangoes implements A { public function setProperty($x) { $this->x = $x; } public function description() { echo 'Describing' . $this->x . tree; } } $Apple = new Apples(); $Apple->setProperty(apple); $Apple->description(); ?>

انتزاع (Abstraction)

کلاس انتزاعی یا abstract class، کلاسی است که حداقل یک متد انتزاعی (abstract method) داشته باشد. متد انتزاعی، اعلان تابع تنها از طریق نام متد و پارامترهای آن است.

<?php abstract class Cars { public abstract function getCompanyName(); public abstract function getPrice(); } class Baleno extends Cars { public function getCompanyName() { return "Maruti Suzuki" . '<br/>'; } public function getPrice() { return 850000 . '<br/>'; } } class Santro extends Cars { public function getCompanyName() { return "Hyundai" . '<br/>'; } public function getPrice() { return 380000 . '<br/>'; } } $car = new Baleno(); $car1 = new Santro(); echo $car->getCompanyName(); echo $car->getPrice(); echo $car1->getCompanyName(); echo $car1->getPrice(); ?>

 

آرایه­ ها در (PHP Array)

آرایه یک متغیر است که می تواند در یک زمان بیشتر از یک مقدار را در خود ذخیره کند. آرایه می تواند مقادیر متعددی را تحت یک نام منفرد ذخیره کند، و سپس می توان با استفاده از شماره ایندکس هر یک از این مقدارها، به آنها دسترسی داشت. این آموزش PHP، مطالبی را درباره‌ی انواع مختلف آرایه در PHP برای شما ارائه می‌کند.

 

سه نوع آرایه در زبان PHP وجود دارد.

  • آرایه‌های ایندکس شده (Indexed arrays) – آرایه‌های دارای ایندکس عددی
  • آرایه‌های انجمنی (Associative arrays) – آرایه‌هایی با کلیدهای نامگذاری شده
  • آرایه‌های چند بعدی (Multidimensional arrays) – آرایه‌های حاوی یک یا چند آرایه

آرایه‌های ایندکس شده

در زبان PHP، ممکن است ایندکس به طور خودکار یا به صورت دستی تخصیص داده شود. در مثال زیر یک آرایه ایندکس شده به نام cars$ ساخته می شود، سه عنصر به آن تخصیص داده می شود و متنی حاوی مقادیر ذخیره شده در آرایه بر روی صفحه نمایش چاپ خواهد شد.

<?php $cars = array("Audi", "Toyota", "Ferrari"); echo "I like " . $cars[0] . ", " . $cars[1] . " and " . $cars[2] . "."; ?>

آرایه‌های انجمنی

آرایه‌ها‌ی انجمنی آن دسته از آرایه‌ها هستند که از کلیدهای نام گذاری شده برای تخصیص عناصر استفاده می کنند. مثال زیر روش ایجاد یک آرایه‌ی انجمنی را نشان می‌دهد:

<?php $age = array("Sam"=>"32", "Ben"=>"37", "Josh"=>"41"); echo "Sam is " . $age['Sam'] . " years old."; ?>

آرایه‌های چند بعدی

آرایه چند بعدی، آرایه‌ای حاوی یک یا چند آرایه است.

آرایه‌های دو بعدی PHP

آرایه دو بعدی، آرایه‌ای‌ از آرایه‌هاست. مثال زیر روش آغاز کردن آرایه‌های دو بعدی در زبان PHP را نشان می‌دهد:

<?php echo $cars[0][0].": In stock: ".$cars[0][1].", sold: ".$cars[0][2].".<br>"; echo $cars[1][0].": In stock: ".$cars[1][1].", sold: ".$cars[1][2].".<br>"; echo $cars[2][0].": In stock: ".$cars[2][1].", sold: ".$cars[2][2].".<br>"; echo $cars[3][0].": In stock: ".$cars[3][1].", sold: ".$cars[3][2].".<br>"; ?>

 

دوره‌های مرتبط در فرانش

ویدیوی آموزشی رایگان مقدماتی PHP

در صورتی‌که این راهنمای مقدماتی برای شما مفید بود:

برای یادگیری کامل می‌توانید دوره‌ی آموزش ویدیویی برنامه‌نویسی PHP را مشاهده کنید.

 

عبارات شرطی در (PHP Conditional Statements)

عبارات شرطی در PHP برای انجام عملیات مختلف بر اساس شروط مختلف استفاده می شوند. در PHP، عبارات شرطی زیر وجود دارند:

  • عبارت if – قطعه کد را در صورت صحیح بودن یک شرط اجرا می کند.
  • عبارت if else – قطعه کد را در صورت صحیح بودن شرط اجرا می کند و در صورت صحیح نبودن شرط، قطعه کد دیگری را اجرا می کند.
  • عبارت if.elseifelse – کدهای مختلفی را برای دو یا چند شرط مختلف اجرا می کند.
  • عبارت switch یکی از قطعه کدها را برای اجرا انتخاب می کند.

 

دستور if

دستور if قطعه کد را در صورت صحیح بودن یک شرط اجرا می کند.

<?php $t = date("H"); if ($t < "15") { echo "Have a good day!"; } ?>

دستور ifelse

دستور if…else قطعه کد را در صورتی اجرا می کند که شرط دستور if صحیح باشد، در غیر اینصورت قطعه کد بعد از else را اجرا می کند.

<?php $t = date("H"); if ($t < "15") { echo "Have a good day!"; } else { echo "Have a good night!"; } ?>

دستور ifelseifelse

دستور if…elseif…else کدهای مختلفی را برای بیشتر از دو شرط اجرا می کند.

<?php $t = date("H"); if ($t < "15") { echo "Have a good morning!"; } elseif ($t < "25") { echo "Have a good day!"; } else { echo "Have a good night!"; } ?>

دستور switch

دستور switch برای اجرای اعمال متفاوت بسته به شرایط مختلف به کار می‌رود. این دستور یکی از قطعه کدها را برای اجرای دستور انتخاب می‌کند.

<?php $favcolor = "blue"; switch ($favcolor) { case "blue": echo "Your favorite color is blue!"; break; case "green": echo "Your favorite color is green!"; break; case "black": echo "Your favorite color is black!"; break; default: echo "Your favorite color is neither blue, green nor black!"; } ?>

 

حلقه‌های پی‌اچ‌پی  (PHP Loops)

اغلب، مواقعی در کد نویسی وجود دارد که می خواهیم یک قطعه کد چندین بار پشت سر هم تکرار شود. به جای آنکه چندین خط کد مشابه را پشت سر هم در اسکریپت قرار دهیم، می توانیم از حلقه ها برای انجام این کارهای تکراری استفاده کنیم.

در زبان PHP، سه دستور حلقه‌ی زیر وجود دارد:

  • while – تکرار اجرای یک قطعه کد تا زمانی که شرط خاصی برقرار باشد.
  • dowhile یکبار اجرای قطعه کد، سپس تکرار حلقه تا زمانی که شرط خاصی برقرار باشد.
  • for تکرار یک حلقه به دفعات از قبل مشخص شده

حلقه while

حلقه while قطعه کد را تا صحیح بودن یک شرط خاص تکرار می کند.

<?php  $a = 3; while($a <= 5) { echo "The number is: $a <br>"; $a++; }  ?>

حلقه dowhile

حلقه do…while همیشه یکبار قطعه کد را اجرا می کند، سپس شرط را چک می کند و اگر شرط خاص تعیین شده برقرار باشد، اجرای حلقه را تکرار می کند.

<?php  $a = 3; do { echo "The number is: $a <br>"; $a++; } while ($a <= 5); ?>

حلقه for

حلقه های for در PHP یک قطعه کد را به دفعات مشخص تکرار می کنند. این حلقه زمانی استفاده می شود که از قبل می دانید اسکریپت شما چند بار باید اجرا شود.

<?php  for ($x = 0; $x <= 10; $x++) { echo "The number is: $x <br>"; }  ?>

اکنون که عبارات شرطی و حلقه‌ها را در زبان PHP یاد گرفته‌اید، اجازه دهید آموزش PHP را ادامه داده و با توابع PHP آشنا شویم.

 

توابع (PHP Functions)

قدرت واقعی PHP در توابع تعبیه‌شده در آن است. علاوه بر توابع موجود در PHP، ما می‌توانیم توابع مخصوص به خود را نیز تعریف کنیم. تابع یک قطعه دستور (block of statements) است که می توان از آن به طور مکرر در برنامه استفاده کرد و بلافاصله پس از لود شدن صفحه اجرا نخواهد شد.

ایجاد تابع کاربر ساخته در (User-defined function)

اعلان یا تعریف تابع کاربر ساخته با کلمه‌ی function آغاز می‌شود. نام تابع می تواند با حروف یا زیر خط شروع شود اما نباید با عدد شروع شود.

?php function writeMsg() { echo "Hello Faranesh!"; } writeMsg(); // call the function ?>

آرگومان‌های تابع در (PHP Function Arguments)

اطلاعات را می توان از طریق آرگومان‌ها به توابع ارجاع داد و یک آرگومان دقیقا شبیه به یک متغیر است. آرگومان ها پس از نام تابع تعیین شده و در داخل پرانتز گذاشته می شوند. می‌توان تا هر تعداد که نیاز باشد، به تابع آرگومان اختصاص داد.

<?php function familyName($fname) { echo "$fname Refsnes.<br>"; } familyName("Dash"); familyName("Dev"); familyName("Stale"); familyName("Jim"); familyName("Sandin"); ?>

امیدوارم تاکنون مطالب پایه‌ در زبان PHP را یاد گرفته و آگاهی عمیقی از توابع مختلف این زبان به دست آورده باشید. بنابراین آموزش را ادامه داده و درباره‌ی کوکی‌ها و نشست‌ها در زبان PHP مطالبی می‌آموزیم.

کوکی‌های (PHP Cookies)

از کوکی (Cookie) معمولا برای شناسایی کاربر استفاده می شود. کوکی یک فایل کوچک است که سرور به کامپیوتر کاربر الحاق می کند. هر بار که آن کامپیوتر صفحه ای را طی یک درخواست فراخوانی کند، کوکی نیز به همراه درخواست وی ارسال می شود. با استفاده از زبان PHP هم می توانید برای کاربران کوکی ایجاد کرده و هم مقادیر کوکی را دریافت کنید. در ادامه یادگیری PHP درباره‌­ی ساختن، ویرایش و پاک کردن کوکی­ها خواهیم آموخت.

ایجاد کوکی‌ها در زبان PHP

ساختار کلی

setcookie(name, value, expire, path, domain, secure, httponly);

مثال:

<?php $cookie_name = "user"; $cookie_value = "Smith Joe"; setcookie($cookie_name, $cookie_value, time() + (86400 * 30), "/"); // 86400 = 1 day ?> <html> <body> <?php if(!isset($_COOKIE[$cookie_name])) { echo "Cookie named '" . $cookie_name . "' is not set!"; } else { echo "Cookie '" . $cookie_name . "' is set!<br>"; echo "Value is: " . $_COOKIE[$cookie_name]; } ?> </body> </html>

ویرایش مقادیر کوکی

برای تغییر مقدار یک کوکی، بایستی مجددا آن کوکی را با استفاده از تابع ()setcookie تعریف کنید:

<?php $cookie_name = "user"; $cookie_value = "Hannah"; setcookie($cookie_name, $cookie_value, time() + (86400 * 30), "/"); ?> <html> <body> <?php if(!isset($_COOKIE[$cookie_name])) { echo "Cookie named '" . $cookie_name . "' is not set!"; } else { echo "Cookie '" . $cookie_name . "' is set!<br>"; echo "Value is: " . $_COOKIE[$cookie_name]; } ?> </body> </html>

حذف کوکی

برای حذف یک کوکی از تابع ()setcookie به همراه یک تاریخ انقضای مربوط به قبل از زمان فعلی استفاده کنید:

<?php // set the expiration date to one hour ago setcookie("user", "", time() - 3600); ?> <html> <body> <?php echo "Cookie 'user' is deleted."; ?> </body> </html>

 

نشست‌ها در (PHP Sessions)

نشست (session) راهی برای نگهداری اطلاعات درون متغیر است که بتوان آن را در صفحات مختلف استفاده کرد. برخلاف کوکی، اطلاعات نشست بر روی کامپیوتر کاربر ذخیره نمی‌شود. به صورت پیشفرض، متغیرهای نشست تا زمانی که کاربر مرورگر را نبسته است باقی می‌مانند. در این آموزش PHP، نحوه‌ی آغاز، ویرایش و از بین بردن یک نشست را فرا خواهیم گرفت.

 

آغاز کردن یک نشست در PHP

عملکرد یک نشست توسط تابع ()session_start شروع می شود. متغیرهای نشست درون متغیر سراسری SESSION_$ نگهداری می شوند.

<?php // Start the session session_start(); ?> <!DOCTYPE html> <html> <body> <?php // Set session variables $_SESSION["favcolor"] = "blue"; $_SESSION["favanimal"] = "dog"; echo "Session variables are set."; ?> </body> </html>

 

ویرایش یک نشست PHP

برای تغییر مقدار متغیر یک نشست، کافی است آن را رونویسی یا overwrite کنید.

<?php session_start(); ?> <!DOCTYPE html> <html> <body> <?php // to change a session variable, just overwrite it  $_SESSION["favcolor"] = "green"; print_r($_SESSION); ?> </body> </html>

 

از بین بردن یک نشست PHP

برای از بین بردن و پاک کردن کلیه نشست‌ها و متغیرهای سراسری آن‌ها، از توابع ()session_unset و ()session_destroy استفاده کنید:

<?php session_start(); ?> <!DOCTYPE html> <html> <body> <?php // remove all session variables session_unset(); // destroy the session  session_destroy();  ?> </body> </html>

 

اکنون به پایان آموزش زبان برنامه نویسی PHP رسیده‌ایم. امیدوارم از این مقاله لذت برده و مفاهیم زبان PHP را یاد گرفته باشید. بنابراین با رسیدن به انتهای این خودآموز، شما دیگر در زبان اسکریپت‌نویسی مبتدی به شمار نمی‌روید.

در صورتی‌که این راهنمای مقدماتی برای شما مفید بود:

برای یادگیری کامل می‌توانید دوره‌ی آموزش ویدیویی برنامه‌نویسی PHP را مشاهده کنید.

 

دوره‌های مرتبط در فرانش

مرتضی شایق

مرتضی شایق

مدیر دیجیتال مارکتینگ

فعال در دیجیتال مارکتینگ در تخصص‌های: SEO (بهینه‌سازی سایت برای موتورهای جستجوگر)، SEM (بازاریابی در موتورهای جستجوگر)، UX (تجربه کاربری)

1 دیدگاه

  • سلام ممنون بابت مقاله خوبتون

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید