
حمایت و مقاومت: آموزش معاملات پرسود با این سطوح
حمایت و مقاومت، یکی از مهمترین مفاهیم در تحلیل تکنیکال است و به همین دلیل، به آن چهارچوب تحلیل تکنیکال میگویند. این ابزار در کنار کاربردی بودن، یادگیری آسانی هم دارد.
ما هم در این مقاله میخواهیم استراتژیهای معاملاتی با حمایت و مقاومت را به شما آموزش دهیم و نشان دهیم که همین روش به ظاهر ساده، چهقدر میتواند در بازار سرمایه، سودآور باشد.
مطالبی که برای آموزش حمایت و مقاومت مطرح میکنیم:
- چگونه سطوح حمایت و مقاومت را شناسایی کنیم؟
- آیا به محض شکست حمایت و مقاومت باید معامله انجام دهیم؟
- بهترین زمان معامله با حمایت و مقاومت چه زمانی است؟
- چه زمانی اعتبار سطوح حمایت و مقاومت افزایش مییابد؟
حتی اگر هیچ آشنایی با حمایت و مقاومت ندارید، در این راهنمای جامع از فرانش، از ابتدا با حمایت و مقاومت آشنا میشویم و چگونگی معامله با آن را میآموزیم.
شما میتوانید سرفصل مدنظر خود برای یادگیری را از فهرست محتوای این مقاله انتخاب کنید تا به قسمت مربوطه هدایت شوید.
از آنجایی که تسلط به تحلیل تکنیکال برای یادگیری حمایت و مقاومت ضروری است، اگر با این تحلیل آشنایی ندارید، پیشنهاد میکنیم مقاله آموزش رایگان تحلیل تکنیکال از مقدماتی تا پیشرفته را مطالعه کنید.
حمایت و مقاومت در بورس
حمایت و مقاومت، سطوح برگشتی بازار هستند و وقتی قیمت به آنها میرسد، به آن واکنش نشان میدهد.
به عبارت دیگر، احتمال زیادی وجود دارد که در این سطوح، روند کنونی قیمت متوقف شده یا تغییر کند. علت این رویداد، تغییر در میزان عرضه و تقاضا است.
آشنایی و استفاده از حمایت و مقاومت، مهارت پایه و اصولی برای معامله در بازار سرمایه است. معامله با حمایت و مقاومت، به ما کمک میکند تا ریسک معاملات خود را کاهش دهیم و نقاط قابل اطمینانی را برای ورود و خروج از بازار، تعیین کنیم.
حمایت و مقاومت، روشی ساده برای تحلیل سریع نمودار است. به کمک این سطوح، میخواهیم پاسخ سه سوال را که مورد علاقه معاملهگران است، مشخص کنیم:
- بازار چه جهتی دارد؟
- چه زمانی به بازار وارد شویم؟
- نقاط خروج از بازار کجا هستند؟ (همراه سود یا ضرر)
سطوح مقاومت و حمایت، میتوانند به این سه سوال ما پاسخ دهند و اینگونه میتوانیم معاملهی خوبی را انجام دهیم.
گفته میشود هر چه قدر تعداد برخورد قیمت به سطوح حمایت و مقاومت بیشتر باشد، آن سطح قدرت بیشتری دارد. اما باید بدانیم که پس از چندین برخورد قیمت به این خطوط، از قدرت آنها کاسته میشود و باید منتظر پایان این سطح از حمایت و مقاومت و شروع سطح جدید باشیم.
راههای متفاوتی برای شناسایی این نقاط وجود دارد و هر معاملهگری براساس استراتژی معاملاتی خود، از آنها استفاده میکند.
دورههای مرتبط در فرانش
حمایت چیست؟
سطح حمایت (Support)، جایی است که وقتی قیمت به آن میرسد، بیشتر از آن ریزش نمیکند و قیمت افزایش مییابد.
در سطح حمایت، تعداد خریداران بیشتر است و تقاضا بر عرضه پیشی میگیرد. در این سطح تقاضا به قدری بالاست که از افت بیشتر قیمت، جلوگیری میکند.
قیمت زمانی که نزدیک به خط حمایت قرار دارد، همیشه پایینتر از قیمت فعلی بازاری آن در حال معامله است.
- در سطح حمایت، از ریزش بازار جلوگیری میشود و قیمت برای خریداران جذاب است. هر چهقدر قیمت به سطح حمایت نزدیکتر میشود، قیمت برای خریداران جذابتر میشود؛ زیرا آنها قیمت را برای خرید، ارزان میدانند.
- در سطح حمایت، خریداران به قدری زیاد و قوی هستند، که موجب توقف روند نزولی قیمت میشود.
زمانی که قیمت به سطح حمایت میرسد، یکی از بهترین مناطق برای خرید است. همچنین خرید در این نقطه، ریسک پایینی دارد.
رسم خط حمایت
برای این که بتوانیم خط حمایت را رسم کنیم، نقاطی را که قیمت پس از برخورد به آنها رشد کرده، پیدا میکنیم. زمانی که نقاط حمایت را به هم وصل میکنیم، به وسیله آنها خطی ایجاد میشود که به آن خط حمایت میگوییم.
با این روش، میتوانیم هرگاه که قیمت به این نقاط رسید، خرید خود را انجام دهیم.
مقاومت چیست؟
زمانی که قیمت به سطح مقاومت (Resistance) میرسد، نمیتواند بیش از آن رشد کند و قیمت ریزش میکند.
در نقطه مقاومت، تعداد فروشندگان بیشتر است و عرضه بر تقاضا پیشی میگیرد. در این نقطه، عرضه به قدری بالاست که از رشد بیشتر قیمت، جلوگیری میکند.
قیمت زمانی که نزدیک به خط مقاومت قرار دارد، همیشه بالاتر از قیمت فعلی بازاری آن در حال معامله است.
- در نقطه مقاومت، از رشد بازار جلوگیری میشود و فروشندگان بیشتر میشوند. هر چهقدر قیمت به سطح مقاومت نزدیکتر میشود، فروشندگان تمایل بیشتری برای فروش دارند.
- اگر قیمت به نقطهای برسد که تعداد فروشندگان بیشتر از خریداران شود، قیمت سهم ریزش میکند.
زمانی که قیمت به نقطه مقاومت میرسد، یکی از بهترین مناطق برای فروش است.
رسم خط مقاومت
برای این که بتوانیم خط مقاومت را رسم کنیم، نقاطی را که قیمت پس از برخورد به آنها ریزش کرده، پیدا میکنیم. زمانی که نقاط مقاومت را به هم وصل میکنیم خطی ایجاد میشود که به آن خط مقاومت میگوییم.
با این روش میتوانیم هرگاه که قیمت به این نقاط رسید، فروش را انجام دهیم.
در دوره آموزش تحلیل تکنیکال به زبان ساده، میتوانید با حمایت و مقاومت در بازار بورس ایران و بازارهای جهانی، آشنا شوید.
حمایت و مقاومت استاتیک
به سطوح حمایت و مقاومتی که در روند رنج و بازارهای خنثی اتفاق میافتند و افقی هستند، حمایت و مقاومت استاتیک میگوییم.
در این سطوح، اگر خط ما کاملا افقی نباشد و حدود 10 درجه شیب داشته باشد، مشکلی ایجاد نمیشود.
عوامل بنیادی حمایت و مقاومت
عوامل بنیادی، یکی از مهمترین عواملی هستند که موجب ایجاد خطوط حمایت و مقاومت میشوند.
موسسات و شرکتهای بزرگ سرمایهگذاری، هیچگاه سهام را بدون انجام تحقیقات زیاد، خریداری نمیکنند (ما هم باید مانند آنها عمل کنیم). آنها یک لیست قیمت برای خرید و فروش در بازار سرمایه دارند. زمانی که قیمت سهم به قیمت خرید موردنظر آنها برسد آنها خرید میکنند و زمانی که قیمت سهم به قیمت موردنظر آنها برای فروش برسد، آن را میفروشند.
به ظاهر این قضیه آسان است؛ اما اینگونه نیست!
حجم معاملاتی که آنها دارند، بسیار بالا است. آنها باید حجمی را برای خرید انتخاب کنند که بسیار بالا نباشد و موجب نوسانات بالا در بازار سرمایه نشود. به همین دلیل، آنها خرید یا فروش خود را طی چند روز یا چند هفته، زمانی که قیمت به سطح موردنظر آنها میرسد، انجام میدهند. به همین دلیل است که قیمت در بازار سهام، مانند پلهبرقی بالا و پایین میرود.
- روند بازار، در نقطه حمایت تغییر میکند، زیرا فشار خرید، قیمت را بالا میبرد. این فشار خرید، از طریق شرکتها، بانکها یا پول هوشمند انجام میشود؛ زیرا آنها سفارشات خود را در حجم بالا انجام میدهند. زمانی که خرید آنها تمام شود، دیگر نقطه حمایتی وجود نخواهد داشت.
- روند بازار، در نقطه مقاومت تغییر میکند، زیرا فشار فروش، قیمت را پایین میکشد. زمانی که فروش شرکتها، بانکها یا پول هوشمند تمام شود، دیگر نقطه مقاومتی وجود نخواهد داشت.
بنابراین، هر چهقدر تعداد برخورد قیمت به خط مقاومت بیشتر شود، احتمال کمتری وجود دارد که ادامه پیدا کند؛ زیرا این معاملهگران بزرگ، سفارشات خود را تکمیل کردهاند.
با پول هوشمند آشنایی ندارید؟ مقاله زیر را بخوانید (+ فیلم آموزشی رایگان)
روانشناسی خطوط حمایت و مقاومت
ترس و طمع را میتوانیم دو عامل روانشناسی، در ایجاد خطوط حمایت و مقاومت بدانیم.
- ممکن است معاملهگران در بازار سرمایه، بازگشت قیمت در نقطه مشخصی را که منجر به ضرر و کاهش سود آنها شده است،به یاد داشته باشند. به همین دلیل، زمانی که دوباره قیمت به آن نقطه میرسد، از ترس ضرر و کاهش سود مجدد، معامله فروش را ثبت میکنند.
- از طرفی، امکان دارد معاملهگران با استفاده از تحلیلهای خود خرید کرده باشند. آنها که قیمت را رو به رشد میبینند، از این که خرید بیشتری انجام ندادهاند، پشیمان هستند. بنابراین، زمانی که قیمت دوباره به نقطه خرید آنها میرسد، آنها خرید میکنند و با افزایش تعداد خریداران، قیمت هم افزایش مییابد.
2 روش برای شناسایی نقاط حمایت و مقاومت
از طریق 2 روش زیر، میتوانیم به درستی نقاط حمایت و مقاومت را تشخیص دهیم. اینگونه، معاملات موفق و سودمندی خواهیم داشت.
1. بررسی داده های گذشته
قیمتها و الگوهای گذشته، برای شناسایی خطوط حمایت و مقاومت بسیار مفید هستند. مهم است که الگوهای گذشته قیمت را از چند دوره زمانی تا زمان حال بررسی کنیم. اینگونه، زمانی که این نقاط دوباره ظاهر میشوند، میتوانیم آنها را شناسایی کنیم.
به یاد داشته باشید که همیشه و تنها نمیتوانیم به دادههای تاریخی اعتماد کنیم؛ زیرا شرایط در بازارهای مالی، به سرعت تغییر میکند. به همین دلیل، بهتر است به آنها به عنوان یک ابزار کمکی نگاه کنیم.
دادههای تاریخی دیگری که به ما در شناسایی سطوح مقاومت و حمایت کمک میکنند، سطوح حمایت و مقاومت قبلی هستند. معمولا معاملهگران، از حمایتها و مقاومتهای گذشته، به عنوان نشانهای برای ورود به بازار یا خروج از آن استفاده میکنند. البته حمایت و مقاومتهای قبلی، معیارهای قطعی بازار نیستند.
نمودار نماد یا ارز مورد نظر را در نرمافزار معاملاتی مانند متاتریدر یا مفیدتریدر باز میکنیم. نقاطی را که در گذشته قیمت مکررا به آنها واکنش نشان داده و تغییر کرده است، مشخص میکنیم.
- اگر میخواهید معاملات کوتاهمدت انجام دهید، بهتر است نمودار قیمتی مربوط به 3 تا 6 ماه گذشته را بررسی کنید.
- اگر میخواهید معاملات بلندمدت انجام دهید، بهتر است نمودار قیمتی مربوط به 12 تا 18 ماه گذشته را بررسی کنید.
2. اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال
اندیکاتورهای قابل اعتمادی وجود دارند که به طور گسترده و عموما برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت، مورد استفاده قرار میگیرند.
اندیکاتورهای زیر، بهترین اندیکاتورهایی هستند که برای شناسایی مناطق عرضه و تقاضا در تایمفریمهای مختلف، استفاده میشوند:
- میانگین متحرک
- فیبوناچی
- پیوت پوینت
شکسته شدن خطوط حمایت و مقاومت
زمانی که قیمت از سطح حمایت یا مقاومت خود عبور میکند، میگوییم این خط شکسته شده است.
پس از مدتی که قیمت روند رنج را طی میکند، ممکن است شکست رخ دهد و روند صعودی یا نزولی را شروع کند. برخی معاملهگران ممکن است به محض مشاهده شکست، خرید یا فروش را انجام دهند. اما شکست حمایت و مقاومت، همیشه معتبر نیست و ممکن است فقط جهشی کوتاه داشته باشد و دوباره به سطح حمایت و مقاومت خود باز گردد. در این مواقع، بهتر است منتظر بمانیم و معاملات خود را بالاتر از مقاومت و پایینتر از حمایت انجام دهیم؛ زیرا ممکن است شکست قیمت، کاذب باشد.
ممکن است بگویید اگر در زیر حمایت بفروشیم، ضرر میکنیم و اگر در بالای مقاومت خرید کنیم، سهم را گرانتر خریدهایم. در خرید ضرر نمیکنیم؛ زیرا اگر شکست معتبر باشد قیمت باز هم رشد خواهد داشت. اما برای این که در قیمت بهتری خرید کنیم یا با ضرر کمتری بفروشیم، میتوانیم منتظر پولبک قیمت به سطح حمایت یا مقاومت قبلی بمانیم.
تشخیص شکست حمایت و مقاومت
برای تشخیص صحیح شکست حمایت و مقاومت، به دو کندل نیاز داریم:
- کندل شکست
- کندل تثبیتی
به کندلی که از خط حمایت یا مقاومت عبور میکند، کندل شکست میگوییم.
کندل تثبیت، کندلی است که بعد از کندل شکست میآید و کاذب یا معتبر بودن شکست را مشخص میکند.
کندل شکست و کندل تثبیت، در شکست مقاومت باید هر دو مثبت و در شکست حمایت، هر دو منفی باشند.
فراموش نکنید که اگر شکست معتبر حمایت یا مقاومت رخ دهد، حداقل به اندازه فاصله بین خط حمایت و مقاومت، افزایش یا ریزش رخ میدهد.
چرا حمایت و مقاومت شکسته می شود؟
معمولا حمایت و مقاومت، به علت رفتار معاملهگران شکسته می شود.
در نقطه مقاومت قبلی، بسیاری از معاملهگران برای کسب سودهای کم، معاملات خود را بستند و فروش انجام دادند. با این تفکر که در نقطه مقاومت، قیمت ریزش میکند. اما این اتفاق، رخ نداد و قیمت افزایش یافت. معاملهگرانی که فروختهاند، از کسب سود بیشتر محروم شدهاند. حال آنها هم مایل به خرید مجدد هستند. بنابراین، در این نقطهی جدید، تقاضا افزایش یافته و خریداران بیشتر از فروشندگان میشوند.
در نقطه حمایت، معاملهگران شروع به خرید میکنند. با این تفکر که قیمت پس از برخورد به خط حمایت، افزایش خواهد یافت و آنها سود خواهند کرد. اما این اتفاق رخ نداد و قیمت باز هم ریزش کرد. معاملهگران که خود را در ضرر میبینند، شروع به فروش میکنند. اینگونه تعداد فروشندگان بیشتر از خریداران شده و عرضه از تقاضا بیشتر میشود.
تبدیل سطح حمایت و مقاومت به یکدیگر
وقتی حمایت یا مقاومت شکسته میشود، قانون تغییر میکند. یعنی:
- زمانی که قیمت خط مقاومت خود را میشکند، خط مقاومت تبدیل به خط حمایت میشود.
- زمانی که قیمت خط حمایت خود را میشکند، خط حمایت تبدیل به خط مقاومت میشود.
شکست فیک
شکست فیک در حمایت و مقاومت، زمانی رخ میدهد که قیمت در این مناطق شکسته میشود؛ اما خریدار یا فروشنده واقعی وجود ندارد که موجب شکست حقیقی در حمایت یا مقاومت شود. معمولا سطوح حمایت و مقاومت قویتر، پس از شسکت هم موجب ایجاد سطوح جدید قوی میشوند.
حجم معاملات، تاثیر زیادی بر معتبر یا کاذب بودن شکست حمایت و مقاومت، ندارد.
در دوره تحلیل تکینکال به زبان ساده، با مثالهایی از بازار سرمایه، انواع شکست در سطوح حمایت و مقاومت را یاد بگیرید.
شکست معتبر در خط مقاومت
شکست معتبر در مقاومت زمانی رخ میدهد که:
- کندل شکست، کاملا بالای خط مقاومت قرار بگیرد.
- بیشتر از 50% از کندل شکست بالای خط مقاومت قرار بگیرد. بدنه کندل تثبیتی هم کاملا بالای خط مقاومت باشد.
- بیشتر از 50% از کندل شکست بالای خط مقاومت قرار بگیرد. اگر کندل تثبیتی منفی باشد، باید منتظر کندل تثبیتی بعدی باشیم. اگر کندل سوم مثبت باشد و تمام بدنه آن بالای خط مقاومت قرار بگیرد، شکست معتبر خط مقاومت رخ داده است.
علاوه بر خرید در حمایتها، خرید در زمان شکست مقاومت هم جذاب است. اما دقیقا همان زمانی که خط مقاومت شکسته میشود، نباید معامله کنیم؛ بلکه باید منتظر کندل تثبیتی باشیم. پس از این رویداد، برای معاملات خود تصمیم میگیریم.
شکست کاذب در خط مقاومت
اگر موارد زیر رخ دهد، میگوییم شکست مقاومت، کاذب بوده است:
- شکست با کندل مثبت انجام شود؛ اما این شکست، با شاخ کندل انجام شود. این شاخ بزرگ، به علت خرید هیجانی در نقاط نزدیک به مقاومت، به وجود میآید.
- شکست با بدنهی کندل منفی انجام شود.
شکست معتبر در حمایت
شکست معتبر در حمایت زمانی رخ میدهد که:
- کندل شکست، کاملا زیر خط حمایت قرار بگیرد.
- بیشتر از 50% از کندل شکست زیر خط حمایت قرار بگیرد. بدنه کندل تثبیتی هم کاملا بالای خط مقاومت باشد.
- بیشتر از 50% از کندل شکست زیر خط حمایت قرار بگیرد. اگر کندل تثبیتی منفی باشد، باید منتظر کندل تثبیتی بعدی باشیم. اگر کندل سوم مثبت باشد و تمام بدنه آن زیر خط حمایت قرار بگیرد، شکست معتبر خط حمایت رخ داده است.
شکست کاذب در حمایت
اگر موارد زیر رخ دهد، میگوییم شکست حمایت، کاذب بوده است:
- شکست با کندل منفی انجام شود؛ اما این شکست، با دم کندل انجام شود. این دم بزرگ، به علت فروش هیجانی در نقاط نزدیک به حمایت، به وجود میآید.
- شکست با بدنهی کندل مثبت انجام شود.
حمایت و مقاومت در فارکس
یکی از کاربردهای حمایت و مقاومت در فارکس، تعیین نقاط استاپ لاس است.
برای قراردادن استاپ لاس با حمایت و مقاومت، بهتر است استاپ لاس را کمی بالای خط مقاومت و کمی پایینتر از خط حمایت قرار دهیم. با این روش، اگر شکست معتبر خط حمایت یا مقاومت رخ دهد، معامله در بهترین نقطه بسته میشود.
قبل از ورود به هر معامله، باید میزان سودی را که انتظار داریم و میزان معقولی از ضرر را در نظر بگیریم.
تایم فریم در حمایت و مقاومت
برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت، میتوانیم به جز تایمفریمی که استفاده میکنیم، از تایمفریمهای دیگری هم استفاده کنیم. برای مثال نموداری که در یک تایمفریم ساعتی یک روند نزولی قوی را نشان میدهد، در تایمفریم روزانه ممکن است فقط یک تصحیح قیمتی باشد.
بهترین تایم فریم در حمایت و مقاومت
بهترین تایم فریمی که میتوانیم در حمایت و مقاومت انتخاب کنیم، بستگی به روش معاملاتی ما دارد.
به طور معمول، برای تحلیل چندگانه تایمفریمها، از 3 تایمفریم استفاده میکنیم:
- بلندمدت: جایی که روندهای اصلی و قویترین مناطق قرار دارند.
- میانمدت: جایی که حرکتهای کوچکتر و مناطق میانمدت را شناسایی میکنیم.
- کوتاهمدت: جایی که نقاط ورود و خروح از بازار را پیدا میکنیم.
5 استراتژی حمایت و مقاومت
در این قسمت، با 5 استراتژی معاملاتی برتر با حمایت و مقاومت، آشنا میشویم.
1. معامله در روند رنج
از آنجایی که در روند رنج، روند بازار نه صعودی است نه نزولی و به صورت خطی حرکت میکند، اگر آن را یک اتاق در نظر بگیریم، حمایت کف این اتاق و مقاومت، سقف آن خواهد بود. هدف ما این است که در کف بخریم و در سقف بفروشیم.
2. استراتژی Breakout
این استراتژی میگوید زمانی معامله میکنیم که قیمت از خط حمایت یا مقاومت خارج شود. این رویداد، ممکن است شکست معتبری نباشد و به صورت سریع و به دلیل اتفاق خاصی رخ دهد. به همین دلیل، در این استراتژی، سرعت اهمیت زیادی دارد. البته، مهم است که منتظر پولبکها بمانیم، تا در تله گرفتار نشویم.
دورههای مرتبط در فرانش
3. استراتژی پولبک
منظور از پولبک در تحلیل تکنیکال، بازگشت موقتی قیمت به سطح حمایت یا مقاومت قبلی خود است. زمانی که شکست معتبر رخ میدهد، قیمت یک بازگشت کوتاهی به سطح قبلی خواهد داشت و خود را برای صعود یا ریزش بعدی، آماده میشود. به پولبک بوسه وداع (Throwback ،(Last Kiss یا Retest هم میگوییم.
پولبک همیشه رخ نمیدهد و بیشتر در روندهای قوی اتفاق میافتد.
- پس از شکست معتبر مقاومت، وقتی قیمت یک پولبک به سطح مقاومت قبلی زد، بهترین نقطه برای خرید است.
- پس از شکست معتبر حمایت، وقتی قیمت یک پولبک به سطح حمایت قبلی زد، بهترین نقطه برای فروش است.
به عبارت دیگر، خرید و فروش با پولبک، به روش زیر خواهد بود:
نحوه خرید با استراتژی پولبک:
- شکست معتبر مقاومت
- پولبک
- خرید
نحوه فروش با استراتژی پولبک:
- شکست معتبر حمایت
- پولبک
- فروش
4. خط روند
استراتژی خط روند، استراتژی دیگری براساس خط حمایت و مقاومت است. این استراتژی، از خط روند به عنوان حمایت و مقاومت استفاده میکند. در هر روند قوی، قیمتها تمایل دارند به خط روند برخورد کنند و در جهت آن حرکت کنند.
- معاملهگران دو یا بیشتر از دو نقطه بالایی را در روند نزولی، به یکدیگر وصل میکنند.
- در روند صعودی دو یا بیشتر از دو نقطه پایینی را به یکدیگر وصل میکنند.
استراتژی خط روند، یک استراتژی عاقلانه برای شناسایی نقاط ورود و خروج برای کسب بیشترین سود است.
منظور از روند، جهتی است که قیمت در آن حرکت میکند و به 3 دسته تقسیم میشود:
- اگر قیمت جهت مشخصی نداشته باشد، روند را خنثی مینامیم.
- در روند صعودی، هر قله بالاتر از قله قبلی و هر دره بالاتر از دره قبلی خود قرار دارد. البته ممکن است در مواردی، به علت ضعیف شدن روند، قله بعدی پایینتر از قله قبلی قرار بگیرد.
- در روند نزولی، هر قله پایینتر از قله قبلی و هر دره پایینتر از دره قبلی خود قرار دارد. در روند نزولی هم ممکن است به علت ضعیف شدن روند، دره بعدی در مواردی پایینتر از دره قبلی قرار بگیرد.
بنابراین، برای استفاده درست از روندها، در روند صعودی به کف نمودار و در روند نزولی به سقفها توجه میکنیم.
خط روند، خط راهنمایی است که در روند صعودی، در دره نمودار میکشیم و در روند نزولی، در قله نمودار میکشیم. زمانی که این خط شکسته شود، اخطار تغییر روند را دریافت میکنیم.
اگر در این مواقع در جهت روند بازار معامله کنیم، میتوانیم سودهای خوبی کسب کنیم.
5. حمایت و مقاومت داینامیک
بسیاری از معاملهگران برای شناسایی نقاط حمایت و مقاومت، از خطوط میانگین متحرک (Moving Average) استفاده میکنند. به همین دلیل، به آنها خطوط حمایت و مقاومت داینامیک میگوییم؛ زیرا با حرکتکردن قیمت، آنها هم تغییر میکنند.
از حمایت و مقاومت داینامیک، اغلب برای ورود به یک روند، پس از این که یک اصلاح کوتاه انجام شد، استفاده میشود.
از آنجایی که خطوط میانگین متحرک از چندین دوره گذشته میانگین میگیرند، میتوانند در شناسایی حمایت و مقاومت به ما کمک کنند. میانگین متحرک را میتوانیم ساده یا نمایی (simple or exponential) انتخاب کنیم.
- در روند نزولی، خط میانگین متحرک معمولا مانند خط مقاومت عمل میکند (بالای کندلها).
- در روند صعودی، خط میانگین متحرک مانند خط حمایت عمل میکند (زیر کندلها).
اعداد و دورههای زیر، محبوبترین انتخابها برای میانگین متحرک، هستند:
- 9، 50 یا 200 تایی
- 20 و 50 تایی (این اعداد میتوانند به 21 و 55 برای استفاده از اعداد فیبوناچی، تغییر کنند).
- برخی از معاملهگران، اعداد 100 و 200 را هم قرار میدهند.
در نهایت، این که چه اعدادی را قرار دهیم، به استراتژی معاملاتی ما هم بستگی دارد.
مزایا و معایب حمایت و مقاومت داینامیک
- مزیت بزرگ حمایت و مقاومت داینامیک، در این است که همیشه در نمودار قابل مشاهده هستند و نیازی نداریم بارها و بارها به دنبال مناطق جدیدی برای حمایت و مقاومت باشیم.
- عیب این روش در این است که در عین این که سطوح قیمت به راحتی قابل مشاهده هستند، مووینگ اوریجها انواع و تنظیمات متنوعی دارند. به همین دلیل، معاملهگران مختلف ممکن است نتایج متفاوتی را از آن به دست آورند. بنابراین، قابلیت اعتماد کمتری دارند.
دورههای مرتبط در فرانش
حمایت و مقاومت اعداد رند چیست؟
زمانی که بازار به قیمت رند واکنش نشان میدهد، به آن حمایت و مقاومت اعداد رند میگوییم؛ زیرا قیمتها در هر روندی، میخواهند در این نقاط متوقف شوند.
- اگر قیمت کمتر از 1000 تومان باشد، قیمت به هر 100 تومان واکنش نشان میدهد؛ مانند: 100، 200، 300، … و 900.
- اگر قیمت بیشتر از 1000 تومان باشد، به هر 1000 تومان واکنش نشان میدهد؛ مانند: 1000، 2000، 3000 و ….
معمولا حمایت و مقاومت اعداد رند، در محدوده آن قیمت خواهند بود و دقیقا در همان عدد رخ نمیدهند؛ برای مثال 990 تومان یا 1050 تومان.
ممکن است سطوح حمایت و مقاومت اعداد رند، واقعی نباشند و به علت تاثیر روانی ایجادشده توسط اعداد، به وجود بیایند؛ زیرا معاملهگران این نقاط را برای ورود و خروج خود از بازار، انتخاب میکنند.
بهتر است هنگام ثبت معاملهی خرید یا فروش، قیمت را دقیقا روی اعداد رند قرار ندهیم؛ زیرا ممکن است به علت افزایش تقاضا برای خرید یا فروش، قیمت دقیقا به عدد رند نرسد.
- بهتر است هنگامی که قصد خرید داریم، قیمت خرید را کمی بالاتر از اعداد رند قرار دهیم.
- بهتر است هنگامی که قصد فروش داریم، قیمت فروش را کمی پایینتر از اعداد رند قرار دهیم.
اعتبار سطوح مقاومت و حمایت
سطوح حمایت و مقاومت، همیشه اعتبار بالایی ندارند و قوی نیستند.
3 نشانه زیر، میتوانند موجب افزایش اعتبار این سطوح شوند:
- هر چهقدر حجم معاملات در سطوح حمایت و مقاومت بیشتر باشد، آن سطح اعتبار بیشتری خواهد داشت.
- پولبک اعتبار شکست سطوح را افزایش میدهد و تاییدی بر شکست سطح قبلی است.
- زمانی که امواج الیوت تشکیل شوند، طبق قانون سوم الیوت، موج 4 اگر تا موج 1 بیاید، اعتبار سطح حمایت و مقاومت ما بیشتر میشود.
همانطور که در روندهای زیر مشاهده میکنید، موج شماره 4، تا نزدیکی موج شماره 1 ادامه یافت.
اگر با نظریه امواج الیوت آشنایی ندارید، پیشنهاد میکنیم مقاله زیر را بخوانید.
امواج الیوت چپیست؟ روش تشخیص و معامله با آنها (+ فیلم آموزشی رایگان)
جمع بندی
در مقاله حمایت و مقاومت، یاد گرفتیم که:
- وقتی قیمت به سطح مقاومت میرسد، قیمت ریزش میکند.
- مقاومتها نقاط خوبی برای فروش هستند.
- وقتی قیمت به سطح حمایت میرسد، قیمت افزایش مییابد.
- حمایتها نقاط خوبی برای خرید هستند.
- برای اطمینان کامل از شکست معتبر مقاومت، باید منتظر کندل تثبیتی بمانیم.
نویسندگان: مرتضی علی یاری، پریناز کپورچیان
پیشنهاد فرانش برای یادگیری جامع حمایت و مقاومت
برای یادگیری جامع حمایت و مقاومت، پیشنهاد میکنیم دوره تحلیل تکنیکال به زبان ساده را مشاهده کنید. این دوره توسط آقای مرتضی علییاری از مدرسهای قدیمی و برجسته فرانش تدریس میشود. در دوره تحلیل تکنیکال به زبان ساده، حمایت و مقاومت را با مثالهای واقعی از بورس و فارکس، یاد میگیرید.
دورههای مرتبط در فرانش
بدون دیدگاه